Perlez je spasen, neka se spremi…

Piše: Dalibor Bubnjević

Šta se zapravo u Perlezu dešavalo, kada je ekologija u pitanju, saznali smo proteklog vikenda! Javnost je alarmirala nevladina organizacija. Usledila su novinarska istraživanja. Građani su u rekordnom roku stekli utisak o zagađenju životne sredine. Naposletku, reagovali su državni organi (gradske i pokrajinske inspekcije). One su zabranile određene proizvodne operacije i zahtevale usklađivanje poslovanja sa zakonskim propisima.
Pobrojane aktivnosti su za svaku pohvalu! Svako je radio svoj posao. Udruženje građana je ukazalo na opasnost, novinari preneli vest, a uprava postupala po zakonu (sve to u roku od pet dana). To je mnogo kraći rok nego kada je tzv. kafilerija bila u pitanju. Tada su godine protekle do razbuđivanja nadležnih. Međutim, nisu se tada oni trgli iz sna sami od sebe! U tome su im pomogli građani (koji su protestovali) i Privredni sud (koji je istrajao u nezavisnosti postupanja).
Koje su pouke iz Perleza i tzv. kafilerije? Građani, nevladine organizacije, mediji i državni organi su saveznici, a ne neprijatelji! Svi imaju isti cilj, obezbediti dostojne uslove života u sredini u kojoj obitavamo. Pokušaj bilo koga da neutrališe delovanje pobrojanih društvenih sila, po pravilu, vodi destrukciji onoga koji je nastojao da ulepša stvarnost.
Na kraju dana, bar kada je ekologija u pitanju, konsenzus je nužan! Bez obzira na bogatstvo, političku pripadnost, ili pak religiju pojedinaca, svi udišemo isti vazduh!