PERLEŽANI PROTESTOVALI ZBOG FABRIKE ZA PRERADU PLASTIKE: Nećemo se smiriti dok se ne reši zagađenje

Čelnike Grada sutra će ispred gradske kuće dočekati plastičan otpad, otkopan danas kod ograde fabrike za preradu plastike „Feitiansuje“ – poručili su Perležani sa lopatama u rukama, na današnjem protestu u ovom selu. Skup pod nazivom „Otkopavanje zločina“ organizovalo je ekološko udruženje „Belorepan“, a podrška je stigla i od drugih ekoloških grupa iz cele Srbije.

Meštani Perleza navode da se iz postrojenja za preradu plastike širi smrad, kao i da ono zagađuje zemljište i obližnji kanal iz kojeg su nekada navodnjavali bašte i njive, a koji prolazi blizu crpne stanice odakle se selo snabdeva vodom. Ne veruju ni uveravanjima gradskih čelnika da fabrika ponovo bezbedno funkcioniše nakon privremene zabrane rada koju joj je sredinom aprila uvela inspekcija zaštite životne sredine. Svoje navode dokazuju značajnom gomilom otpadne plastike koju su otkopali iza ograde fabrike, prema kanalu, a za koju tvrde da su je zatrpali radnici pogona.

Perležanka Teodora Gavran iz udruženja „Belorepan“ kazala je da je fabrika bila zatvorena tek nakon pritiska medija. Predočila je nekoliko zahteva za nadležne, a najpre onaj da se pogon ponovo zatvori dok se zaista ne uvede oprema koja će sprečiti zagađenje.

– Dok oni to ne reše, nećemo se smiriti. Zahtevamo da se kanal očisti, da paori mogu da navodnjavaju svoje njive čistom vodom, a ne da vodu vuku u balonima. Tražimo i da nam se objasni zašto na vratima fabrike nije bilo postavljeno obaveštenje o privremenom zatvaranju. Ne zanima nas ko je u fabrici i šta rade, već nas zanima ko je dao dozvole, da nam iz lokalne i državne uprave i svih inspekcija objasne zašto je katanac na kapiji fabrike bio sa njihove strane, a ne sa naše. Dajemo im sedam dana da razgovaraju i da krenu da rešavaju jedno po jedno pitanje. Ukoliko se to ne dogodi, angažovaćemo pravni tim i biće blokada sve dok se ne reši problem koji su nam napravili. I na kraju zahtevamo pitku vodu za sve – kazala je Teodora Gavran.

– Svako jutro kada se probudimo, osećamo miris nekakvog buđavog vojnog otpada, umesto da osećamo miris cveća „orlovi nokti“ koje sada cveta – kazao je muzičar Žika Milenković, dugogodišnji stanovnik Perleza.

O ekološkim problemima u Perlezu javnost je prvo obavestio Aleksandar Nađ u kojeg meštani sela imaju mnogo poverenja, čini se i više nego u nadležne organe.

– Ovo postaje opasno mesto za život, a bilo je lepo. I pre nego što sam ja počeo da se bunim, pobunili su se ljudi koji žive bliže fabrici. Inspekcija je izlazila više puta na teren, ali su pisali prijave zbog buke. Mi smo se žalili na smrad. Kada vazduh miriše na plastiku, mislim da treba da se zabrinemo. Nadam se da ćemo neke stvari danas rešiti i da sledećeg skupa neće morati da bude – kazao je Nađ. Zahvalio se svima koji su došli iz drugih gradova da podrže protest, konstatujući da je, nažalost, više gostiju nego meštana – na šta je dobio odgovor da su gosti došli upravo kako bi ohrabrili Perležane.

M.Maričić

Foto: Jovan Njegović Drndak