Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben ünnepi műsort rendeztek

Bemutatták a Zsolnay család és gyár történetét

A nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben ünnepi műsort rendeztek a múlt csütörtökön a magyar kultúra napja alkalmából. A rendezvény a Himnusz hangjaival vette kezdetét, melyet az Emmanuel kamarakórus adott elő Dutina Vilma vezényletével.
Az igen szép számban megjelent közönség ez alkalommal a pécsi Zsolnay család, valamint gyár történetét ismerhette meg közelebbről. Ezt a nem mindennapi és igen színvonalas előadást Koncz M. Julianna nővér készítette elő a Szathmáry Karolina leánykollégium növendékeinek a közreműködésével.
Az ünnep alkalmából nagybecskereki családok jóvoltából a Zsolnay gyárban készült szebbnél-szebb dísztárgyakat is megtekinthette a közönség, valamint a kollégista lányok és Julianna nővér bemutatta Zsolnay Vilmos által kidolgozott úgynevezett porcelánfajanszot, amelyet az 1878-as Párizsi Világkiállításon elnyerte a kiállítás aranyérmét, a „Grand Prix”-t, Zsolnay Vilmos pedig megkapta a Francia Becsületrendet.
A másik jellegzetes Zsolnay találmány az Eosin, melyet az 1890-es években fejlesztette ki Zsolnay Vilmos.
A közönség végül megismerhette a pirogránitot is, amelyet az épületek díszítésére és befedésére használnak, többek között a nagybecskereki városháza is Zsolnay cseréppel volt befedve, amelyeket leszedtek és egy részük most a Partizan Sportközpont tetőzetét képezik.
Az ünnepi műsor a Szózat hangjaival zárult, amelyet az Emmanuel kamarakórus adott elő.