PITALI SMO: KAKO DO POSLA U VREME VELIKE NEZAPOSLENOSTI

Mladi se oslanjaju na internet pretragu

Prema sajtovima za traženje posla, trenutno u Srbiji (ponekad i u inostranstvu), na tržištu rada ima minimum 2.000 otvorenih radnih pozicija. Uglavnom su to poslovi u IT struci, ali može se naći i posao u trgovini, ugostiteljstvu, marketingu. Veliki broj ponuda poslodavaca se odnosi na fizičke poslove. Među mladim ljudima nezaposlenost je velika, a posao najčešće traže posle završene srednje škole ili fakulteta.
A kako se mladi informišu o poslovima?
– Uglavnom na sajtu Infostuda. Tamo imaju dobru bazu ponuđenih pozicija i tamo mi je najbolje da se informišem šta može da se nađe i kakvi su poslovi u ponudi. Uglavnom lako nađem ono gde ja mogu da konkurišem. Budući da sam student, najčešće dobijam posao u trgovini ovde, u Zrenjaninu – rekla nam je Ljiljana Vuksanović, studentkinja iz Zrenjanina.
Sajtovi poput poslovi.infostud.com, www.lakodoposla.com ili www.poslovi.rs svakodnevno se ažuriraju, dodaju se nove ponude, objavljuju nova istraživanja i saveti.
– Moramo se osavremeniti, ali redovno menjam podatke i redosled informacija u radnoj biografiji, tako da sam tu mirna – objasnila je Marina Ćosić, 24-godišnja Zrenjaninka. Ona, dodala je, redovno prati i sajtove firmi za koje je zainteresovana, pored poseta birou.
U vreme kada je sve udaljeno „na jedan klik”, i pisanje radnih biografija je postalo veoma lako. Šta god da ukucate u pretragu na Guglu, a da ima reč u vezi sa tom problematikom, u rezultatima pretrage će se pojaviti tekstovi i saveti o tome šta treba da bude istaknuto u poslovnoj istoriji kandidata, a nisu retki ni već gotovi šabloni za to.
– Većina mladih ljudi već zna kako se piše radna biografija, učili su ili u školi ili kod nas na obukama u klubu za traženje posla, tzv. džob klubu. Tamo se u toku od nedelju dana, koliko traje obuka, zainteresovani upućuju na razgovore sa poslodavcima, pisanje dokumentacije, koja podrazumeva i motivaciono, odnosno propratno pismo, koje je ponekad veoma važno – objasnila je Aleksandra Štrbac, savetnica za planiranje karijere u zrenjaninskoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja (NZS). Na pitanje da li je važniji utisak na intervjuu ili poslata radna biografija, ona odgovara – oba.
– Radna biografija vas dovodi na intervju, a u razgovoru treba da se pokažete da biste ostavili ili potvrdili dobar utisak – kratko je prokomentarisala za list „Zrenjanin” savetnica NZS.
Ona je dodala da je cilj obuka koje pruža NZS da nezaposleni vreme na evidenciji iskoriste za jačanje svojih potencijala, a ne da samo čekaju kada će ih službenici NSZ pozvati sa ponudom za posao.

  • GDE TRAŽITI POSAO
    Osim u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i sajtovima na kojima su istaknute ponude poslodavaca, ne zaboravite da se o ponudi i potražnji možete informisati i u novinama, na stranicama oglasa, a sve češće Fejsbuk stranice objavljuju pozicije u određenim državama. Te vesti Fejsbukovim korisnicima „iskaču” na početnoj strani i uglavnom su informativne.

Suzana Kokavski