PLAĆANJEM NAKNADE PREKO LETA DO SIGURNIH MESTA U ZABAVIŠTU

Ministarstvo odlučilo, mišljenja podeljena

Roditelji čija su deca upisana u vrtić, od ove godine naknadu će morati da plaćaju i u toku leta, bez obzira na to da li u tom periodu pohađuju one dežurne. Boravak neće morati da plate samo oni koji su se odlučili da decu u letnjem periodu ispišu iz vrtića. Ipak, u tom slučaju niko im ne garantuje da će za njihove mališane biti mesta do narednog upisa, rečeno im je na roditeljskom sastanku održanom pred kraj školske godine.
Da su saopštavanjem ove odluke roditelji dovedeni pred svršen čin, smatraju iz Stranke slobode i pravde (SSP).
– Druge lokalne samouprave teže da boravak dece u predškolskim ustanovama bude besplatan, a u Zrenjaninu se roditeljima naplaćuje usluga koju njihova deca nisu ni uživala – ističu iz SSP-a.

RODITELJI ANKETIRANI
Kako iz Predškolske ustanove saznajemo, u pitanju je odluka Ministarstva prosvete koja nalaže da se deca, nakon upisa u vrtić, ispišu nakon završenog pripremnog predškolskog programa.
Prema rečima Željka Cvijanovića, direktora Ustanove, nakon što su u martu primili dopis, sproveli su anketu kako bi roditelji imali priliku da se izjasne o plaćanju vrtića u letnjem periodu.
– Od 1.935 anketiranih roditelja, 1.840 pozitivno se izjasnilo, i potvrdilo da je dopis Ministarstva dobar i za roditelje i za Predškolsku ustanovu – kaže naš sagovornik.

Odluku da na kraju školske godine raskinu ugovor donelo je svega 95 roditelja. Njih 1.229 reklo je da će dete dolaziti preko leta, a 611 izjasnilo se da će zadržati ugovor iako mališane neće dovoditi u vrtiće.
Iz Predškolske ustanove podsećaju da su do ove godine svakog juna ispisivali decu. U avgustu je svaki mališan ponovo morao da se upiše u vaspitnu grupu po uzrastu, lokaciji i zahtevima roditelja. Za taj proces bilo je potrebno mnogo ljudi i silna dokumentacija.
– Ove godine prvi put dopunjujemo samo onaj broj koji je prirodan odliv. To je 660 dece će na jesen krenuti u školu. Svi ostali zadržavaju ugovor – kaže Cvijanović.
Objašnjava da roditelji čija deca preko leta ne dolaze u vrtić ne plaćaju punu cenu, već 50 odsto od mesečnog iznosa koji ukupno staje oko 3.800 dinara.
– Mi nikoga ne možemo da sprečimo da raskine ugovor. Zbog popunjenosti mesta većini nećemo moći da izađemo u susret kada su zahtevi za vrtić i vaspitača u pitanju – objašnjava Cvijanović.

ČUVANJE MESTA
Prema rečima Dubravke P, čije dete koristi usluge dežurnog vrtića, o promeni su obavešteni na sastanku koji je održan krajem školske godine.
– Mislim da je roditeljima koji koriste dežurni vrtić svejedno, jer ga svakako plaćaju. Oni čija su deca na raspustu, iznervirani su jer su to shvatili kao neku vrstu ucene. Da bi zadržali mesto oni moraju da plaćaju mesečno oko dve hiljade dinara – kaže naša sagovornica.
Da je sastanak na kojem su roditelji obavešteni o promenama održan, potvrdio je i Dragan M. Kako objašnjava, burnih reakcija u tom trenutku nije bilo.
– Pojedini roditelji iz inata nisu hteli da plaćaju preko leta da bi zadržali mesto. Izjasnio sam se da će dete ići povremeno u vrtić. Olakšavajuća okolnost je to što je u pitanju moje treće dete, pa vrtić ne plaćam. I da je situacija drugačija, izdvojio bih pare, jer nije u pitanju veliki izdatak – kaže Dragan M.
Dodaje da je olakšanje to što neće morati ponovo da upisuje dete, jer preko sistema e-uprave nikada nije bio siguran da li je proces do kraja završen.

J. Šormaz