GDE SE ZRENJANINCI RASHLAĐUJU OVOG LETA?

Nova sezona, stara kupališta

Otvoreni bazen ovog leta navršava pola veka rada. Pitali smo sugrađane zašto je ovo kupalište njihov izbor tokom vrelih dana.
– Posećenost gradskog bazena u Zrenjaninu je u poslednjih nekoliko godina sa blago opadajućom tendencijom. Ne bih ulazio previše u razloge tog trenda. Verovatno su razni, a ono što je sigurno jeste da su u vezi sa padom broja stanovnika u našem gradu – rekao je rukovodilac bazena Dragan Bogdanović. On tvrdi da ga u izrazito toplim danima poseti oko 1.000 ljudi (čak i više). Taj broj značajno oscilira tokom sezone, jer nema pravila.
– Otvoreni bazen mahom posećuju deca predškolskog uzrasta i osnovci – ističe Bogdanović.

OMLADINCI NAJČEŠĆI POSETIOCI
Ovo mišljenje deli i Goran Pekez radnik na održavanju. Ukazuje da izrazito mlada populacija (između 14 i 17) već godinama preovladava. Pekez pretpostavlja da je bazen popularan među tinejdžerima zbog bezbednosti, kako opšte, tako i mikrobiološke, jer sve voda stalno kontroliše.

BAZEN I PESKARA DEO TURISTIČKE PONUDE
– Naš mali bazen je svakodnevno popunjen i smatram da je to smer u kom bi trebalo razmišljati jednog dana kad se bude radila rekonstrukcija otvorenog bazena – napominje Bogdanović. On dodaje da se nada da će to biti u bližoj budućnosti, kao i proširenje sadržaja na ovom kupalištu.

– Tu pre svega mislim na dodatni bazen za najmlađe sa igralištem i sa toboganima, terene za razne sportove. Time bi značajno podigli na viši nivo ponudu našeg objekta i turističku ponudu grada – izjavio je Bogdanović.

Kada je reč o Peskari, Javno preduzeće „Gradska stambena agencija”, koja njome upravlja prethodnih šest leta, pohvalila se brojkom od 120 hiljada posetilaca za prošlu sezonu. Ove godine broj kupača je smanjen zbog burnog leta koje je nanelo dosta štete te povećalo redarske zadatke.
– Trenutno se postavlja trska na suncobranima, farbaju se klupe, saniraju se terase ugostiteljskih objekata – navodi direktor Agencije Dragomir Radovanac. On je kao posebnost Peskare istakao visoku bezbednost, budući da su svakodnevno angažovani čuvari i spasioci.
– Higijena na Peskari je jedan od tekućih problema i ona ne može proći bez ličnog angažovanja svakog gosta – podseća Radovanac apelujući na naše sugrađane da pomognu u očuvanju kupališta tako što neće bacati smeće po plaži. On je sa nama podelio svoju viziju ovog sportsko-rekreativnog centra koji zahteva projektno uređenje i proširenje kupališta, te dodatne sadržaje.

Filip Penc, čuvar plaže na Peskari već pet sezona, kaže da su do sada imali tri intervencije u vodi, dok su prevagnule one na suvom, pretežno zbog povreda.
– Imamo veliki problem što se tiče bova zato što sajle koje su jako dugo pod vodom pucaju, a kupači sa time nisu upoznati. Moramo stalno trčati gore-dole da ih skidamo sa njih – kaže jedan od spasilaca. Kada je reč o broju posetilaca, očekivano je diktiran klimatskim promenama.
– Zbog lošijeg vremena jun je ceo bio prazan, a u julu je naglo krenulo da se puni kupačima – kaže Penc naglašavajući da su vikendi udarni.

GOSTI ZADOVOLJNI KUPALIŠTIMA
Ognjena Rodića (21), studneta, zatekli smo na Maloj peskari gde se sunačao u društvu svoje majke.
– Ako hoću da idem sa društvom ceo dan da se zezamo, onda idemo na veliku, ako hoću da dođem samo da plivam, onda ovde, jer je mirno. Ovde nema puno ljudi, a tamo je više urbano. Nekad dolazim ujutru zbog manje gužve – kaže Rodić.
Aleksandra Petrović živi u centru. Peskaru posećuje porodično, tj. uvek dovodi decu na kupanje, mahom pre podne.
– Opredeljenje leti je Peskara zbog peska, jer beba može da se igra- kaže ona.

Dušan Pećanac, student iz Kleka, došao je ove godine sa letovanja u Dubaiju gde Persijski zaliv napada plaže toplim morskim strujanjima, tako da ga je zrenjaninski bazen, kako nam objašnjava, svojom hladnoćom mnogo više osvežio.
– Dolazim ovamo da odmaram, uglavnom zbog sunčanja. Preferiram bazen u odnosu na Peskaru, jer ne podnosim pesak. Ovde ima zelenila i može se naći znatno više hlada – zaključio je Pećanac.

N. Kovačević