PODRUŽNICA LEKARA: „Imunizacija, pouzdan korak ka zdravlju“

– Korist od sistemske imunizacije imaju i pojedinac i zajednica. Kada je u pitanju pojedinac, vakcinacija ga štiti od zaraznih bolesti, omogućava mu kvalitetan život i produktivnost. Kada je u pitanju zajednica, vakcinacija stvara dobar kolektivni imunitet, sprečava epidemije i smanjuje troškove lečenja. Sistemska imunizacija obuhvata vakcinaciju protiv tuberkoloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvanog Hemofilusom influence tip b – rekla je dr Ljiljana Protić na stručnom sastanku Podružnice lekara u Hotelu „Vojvodina“ održanom u sredu, 8. juna.

Tema jučerašnjeg skupa bila je „Imunizacija, pouzdan korak ka zdravlju“, na kojem je predavač bila dr Ljiljana Protić, specijalista pedijatar u Dečjem dispanzeru Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ i moderator dr Ljljana Stanulov, specijalista pedijatar u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“.

Prema rečima doktorke Protić, imunizacijom protiv zaraznih bolesti sačuvano je više života nego bilo kojom drugom zdravstveno medicinskom metodom. Dr Protić je poručila da je imunizacija rezultat kolektivne odgovornosti. Kako je rekla, zdravstveni radnici moraju kroz snažan odgovor struke „razbiti“ opasne zablude u vezi sa imunizacijom koje se plasiraju na društvenim mrežama. Moraju povratiti poverenje roditelja i samo da oni budu pouzdan izvor informacija, koji će stalno ukazivati na sve prednosti i koristi imunizacije.

Sastanak je održan u tri dela. U prvom, umetničkom delu, Milan Stojković, maturant srednje Medicinske škole je odsvirao dve balade na gitari, zatim je usledio drugi uvodni deo i na kraju stručni.
I.B.

podruznica podruznica2