POLITIKOLOZI O UTICAJU KINESKOG KAPITALA NA ZRENJANIN: Zašto se ne pravi gumara na Dedinju ili Beogradu na vodi

Činjenica da „Linglong“ ima izvestan ekstrateritorijalni status u Srbiji i da se na tu fabriku ne odnose pravila ovdašnjeg pravnog sistema, urušava suverenitet, kredibilitet i malo preostalog ugleda države Srbije, zaključio je politikolog dr Radivoje Jovović na tribini održanoj u petak, u Hotelu „Vojvodina“. Tema skupa u organizaciji Građanskog preokreta bila je to kako kapital iz Kine utiče na usvajanje autoritarnih političkih praksi u Srbiji.

Moderator Miroslav Samardžić na početku je istakao da kada tako velika firma uđe u lokalnu sredinu, ona nije samo ekonomski gigant, već presudno utiče i na društvene i političke prilike u gradu. Učesnike tribine dr Jovića i politikologa dr Duška Radosavljevića pitao je da li se Vojvodinom danas vlada iz Pekinga ili Beograda.

– Ni iz Beograda ni Pekinga, već gvozdenom logikom kineskog kapitaliste. Nažalost, Kina je daleko od marksističkog uređenja. To je dobro organizovana skupina kapitalista koja preko svog izvršnog organa – Komunističke partije – vlada vrlo surovo. Eksploatiše i svoj narod, što joj ne smeta da usput eksploatiše i druge – odgovorio je Radosavljević.

On je istakao da je važno odakle potiče kapital, na primer, da li dolazi iz zemalja gde postoji određeni stepen radničkih i socijalnih prava. Navodi da je u Srbiji ipak pobedila opcija „prodaj bez obzira na posledice“, tako da su se i u vreme nominalno socijalističkih vlada desile neke od najgorih privatizacija.

Radosavljević je poručio da su se građani Zrenjanina morali izjasniti o projektu „Linglonga“.

– Ako neko misli da gumara treba da se napravi, da je to dobro, da je bezopasno, zašto se ne napravi na Dedinju ili u Beogradu na vodi – kazao je on.

Poslednjih godina u svetu se dešava uspon autoritarnih i delimično totalitarnih režima poput Kine, odakle ovdašnji lokalni diktatori mogu da zagrabe novac, objasnio je Radivoje Jovović.

– Te države ne interesuju procedure našeg društvenog i političkog života, već samo to da prodru u život malih društava i ostvare svoje ekonomske, političke i druge interese. To se dešava i ovde sa „Linglongom“. Postajemo dodatno zavisni od kineske politike, eksploatatora, tobož investitora – kazao je Jovović.

Konstatovao je da su u Srbiji već urušena radnička i socijalna prava, podsetivši da je južnokorejskoj firmi iz Leskovca bilo omogućeno da zabrani sindikalno organizovanje.

– Počinjemo da privikavamo naše građane da će biti eksploatisani, savremeni robovi jednog hiperkapitalističkog sistema. „Linglong“ je samo eskalacija toga – kazao je Jovović.

Jedan od prisutnih na tribini iskazao je zabrinutost zbog buduće fabrike guma, upitavši politikologe šta se povodom toga može učiniti.

Oni su se složili da je ključno naterati strane firme da poštuju domaće zakone, kao i državu da obelodani sve ugovore koje je potpisivala sa stranim investitorima. Oko toga bi građani morali više da se angažuju, zaključeno je.

M.M.

Foto: Građanski preokret