POLOŽENO CVEĆE NA ZGRADU NEKADAŠNJEG LOGORA: Sećanje na stradale antifašiste

Logor za anifašiste svih ideoloških opredeljenja: komuniste, borce za radnička prava, patriote i ljude demokratske orijentacije, koji se nalazi na kraju ulice Cara Dušana, u blizini Pravoslavnog groblja, bio je mesto gde su fašisti – okupatorski vojnici i domaći Nemci – zverski mučili rodoljube i sa kog su ih odvodili na streljanje – izjavila je danas Nada Boroš, višegodišnja direktorka Istorijskog arhiva u Zrenjaninu i aktivista Udruženja antifašista Zrenjanina, prilikom polaganja cveća na spomen obeležje na zgradi nekadašnjeg logora.

Ona je dodala da je logor formiran ubrzo po padu tadašnjeg Petrovgrada u ruke nacista.

U njemu su kao čuvari i mučitelji bili angažovani ljudi koji su se odavno pripremali za to. Spiskovi osoba koje će biti utamničene pripremani su godinama. U uspostavljanju logora najznačajniju ulogu su imali okupatorski policijski i civilni funkcioneri Rajt, Tuner i Špiler. Kroz logor je prošlo oko 10.000 ljudi. Tačan broj nemamo, jer su nacisti 1944. godne jedan deo arhive odneli, a drugi uništili. Logor je bio miniran, ali su utamničeni, znajući mesta gde su postavljene mine, pomogli oslobodiocima da ga razminiraju. Anketiranje preživelih logoraša, počelo je odmah, tako da mi imamo jasnu sliku šta se u njemu događalo – rekla je Nada Boroš.

Cveće su položili i aktiivsti Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije i Komunisti Zrenjanina.

Ovim činom želimo da, osim što odajemo pijetet stradalima, ukažemo i na potrebu suzbijanja svake nesnošljivosti: rasne i nacionalne posebno. Na pojave oštećenja tabli sa nazivima mesta gde žive nacionalne manjine reaguje se sporo. Žalosno je i to da je zgrada logora u ovako lošem stanju – izjavio je Alekandar Marton, predsednik Uduženja antifašista Zrenjanina, odbornik Skupštine grada i potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

M. S-n.

Antifasisti 2

Antifasisti Aleksandar Martoni Nada Boros.JPGMG_9324