PORINUĆE BRODA „SANTA PONSA“: Povratak zrenjaninskog „Begeja“ na evropsku mapu brodogradnje

U bivšem brodogradilištu „Begej“ danas je svečano porinut novoizgrađeni brod „Santa Ponsa“ namenjen za prevoz čvrstog tereta – kontejnera. Ovo je 298. objekat koji je brodogradilište „Begej“ izgradilo, i prvi nakon šestogodišnjeg stečaja. Izgradila ga je kompanija „Rubikon šiping“ (Rubikon shiping) koja je kupila staro brodogradilište. Brod je dugačak 90 metara, širok 9,5 i teži 500 tona. Izgradnja je trajala oko 90 dana. Po običaju, bocu šampanjca je o brod razbila supruga vlasnika broda Diana Venergejt.

brodogradiliste (18)

U prethodnom periodu nije nam bilo lako. Bilo je nužno paralelno obavljati dva zahtevna posla. Prvi je bio podizati brodogradilište koje je bilo zapušteno i u stečaju, drugo – graditi brod. Danas sa ponosom mogu da kažem da smo u veoma kratkom roku ostvarili sve zacrtane ciljeve, na šta smo izuzetno ponosni – izjavio je Marko Pražić, direktor kompanije „Rubikon šiping i dodao da je ovo početak vraćanja „Begeja“ na evropsku mapu brodogradnje.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac ovom prilikom je istakao značaj oživljavanja privrednog giganta kakvo je bilo nekadašnje brodogradilište.

Lokalna samouprava ima za cilj da privredne subjekte, koji su nekada bili nosioci razvoja grada, ponovo podigne na noge. Aktivnostima koje smo sproveli u saradanj sa Vladom Republike Srbije, došli smo u situaciju da ovo Brodogradilište ponovo pokrenemo, zahvaljujući pre svega novim vlasnicima koji su ga kupili. Za Grad današnji događaj je od izuzetnog značaja, a očekujemo i nove planove i projekte – naveo je Santovac.

Svečanosti su prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Duško Radišić, kao i delegacija iz Holandije koja je otkupila brod.

M.Malbaški

Foto: Jovan Njegović Drndak

brodogradiliste (19)

brodogradiliste (17)

brodogradiliste (16)

brodogradiliste (9)

brodogradiliste (8)

brodogradiliste (5)

brodogradiliste (4)

brodogradiliste (2)

brodogradiliste (1)

brodogradiliste (11)

brodogradiliste (12)

brodogradiliste (13)

brodogradiliste (14)

brodogradiliste (15)

brodogradiliste (7)