POSETA DELEGACIJE HRVATSKOG NACIONALNOG VIJEĆA GRADU ZRENJANINU: Radni sastanci i novi planovi za budućnost

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, Lazar Cvijin, predsednik Izvršnog odbora i Goran Kaurić, član Hrvatskog nacionalnog vijeća i predsednik Udruženja banatskih Hrvata razgovarali su danas u gradskoj kući sa zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem o važnim pitanjima hrvatske nacionalne manjine, a takođe su posetili i redakciju našeg lista. Bilo je reči o načinu funkcionisanja kancelarije Hrvatskog nacionalnog vijeća na teritoriji Grada i Srednjobanatskog okruga, kao i o novinskoj strani na hrvatskom jeziku koja od novembra izlazi u listu „Zrenjanin”.

Ono što je veoma bitno za sve građane na prostoru Zrenjanina i određenih gradova sa teritorije Hrvatske jeste ideja da zajedno apliciramo na međunarodne konkurse. Zatražili smo pomoć u tom pogledu, a članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća su je svesrdno ponudili – naglasio je Santovac.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je podsetila da je u decembru prošle godine oformljen četvrti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje postoji od 2002. godine. Cilj ovog saziva bio je da delegati obiđu sve gradonačelnike i načelnike opština gde žive Hrvati.

Poseta Zrenjaninu realizuje se u cilju predstavljanja i promovisanja našeg rada, kao i dogovaranja mogućih oblika saradnje. Grad neguje izuzetnu saradnju sa našim većnikom Goranom Kaurićem, kome se posebno zahvaljujemo. On je zaslužan za to što se glas Hrvata čuje na ovim prostorima i što je naša kultura podignuta na viši nivo. Posebno smo zahvalni na prostorijama koje nam je grad dodelio, a one će biti rekonstruisane i osposobljene za rad do kraja leta – poručila je Jasna Vojnić.

Delegaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća ugostio je u redakciji lista „Zrenjanin” Dalibor Bubnjević, direktor i glavni i odgovorni urednik, istakavši značaj hrvatske strane koja je svim čitaocima dostupna od novembra 2018. godine, a čije objavljivanje su putem projekta podržale Republika Srbija i Republika Hrvatska.

Ideja je dobra i zaživela je. Očekujemo da ćemo ubuduće dobiti podršku i od Nacionalnog saveta Hrvata kao i od drugih relevantnih institucija. Gosti su izrazili oduševljenje ovom idejom i pružaju nam maksimalnu podršku a obećali su da će davati preporuke i drugim značajnim organima. Sa gopodinom Goranom Kaurićem ćemo aplicirati i na novim projektima u pogledu pridruživanja Srbije i Hrvatske, a rezultate i njihovu relizaciju očekujemo tokom leta, odnosno početkom jeseni – istakao je Dalibor Bubnjević.

M.Malbaški