VIKEND U TOMAŠEVCU: 19. Svetsko prvenstvo u Banatskim šorama

Devetnaesto Svetsko prvenstvo u Banatskim šorama biće održano u subotu i nedelju 6. i 7. jula u Tomaševcu. Ove godine štapove će ukrstiti 8 seniorskih i 3 juniorske ekipe. Da li zbog održanja tradicije, ili zbog strasti prema ovoj igri sličnoj bejzbolu, Banatske šore uspešno traju već 19 godina.

Priča o tome da je Mihajlo Pupin bio taj koji je u svom detinjstvu igrao šore, a zatim ih predstavio Amerikancima, kada se doselio na taj kontinent ima i svoje poklonike, a i one koji misle da ta legenda nije baš u potpunosti tačna. Kako god bilo, igra sa ručno pravljenom lopticom, koja se udara štapom zaista donekle podseća na bejzbol, a šta je prvo nastalo Šore ili bejzbol i ko je koga iskopirao uvek će se polemisati. Ekipe iz: Tomaševca, Sakula, Novog Sada, Orlovata, Plandišta, Pančeva i Žablja pokušaće da osvoje ovogodišnji trofej i ponesu titulu ovogodišnjeg svetskog prvaka u banatskim šorama. Međunarodni karakter ove tradicionalne banatske igre ogleda se u saradnji sa ekipom iz Radimne u Rumuniji.

Maja meseca ove godine tamo je odigrana revijalna utakmica, dok je tradicionalno za Uskrs sezona 2019. U Banatskim šorama počela prvim utakmicama. Banatske šore zvanično su priznat sport od Sportskog saveza Srbije i spadaju u grupu tradicionalnih sportova. Lepotu tradicije moći će da osete svi koji se odluče da posete ovo banatsko selo tokom narednog vikenda. Tomaševac će pored toga što je domaćin 19. Svetskog prvenstva u Banatskim šorama pokazati i kako izgleda jedna prava domaćinska seoska slava. Finalna utakmica predviđena je za 17h u subotu, dok će proglašenje pobednika biti u 19.30h. Nakon toga svi učesnici i posmatrači imaće priliku da se zabave na rok koncertu.

U nedelju 7.jula na Ivandan odigravaće se utakmice juniorskih ekipa, u svečarskoj atmosferi. I dok stariji meštani vode verbalnu bitku u debeloj hladovini oraha i duda da li su Uroš Predić i Pupin stvarno igrali banatske šore, na terenima Tomaševca će prave bitke lopticama i štapovima mlađi šorači upisati kao još jedan poen za očuvanje tradicije i zdravog sportskog duha.