POSLE KINESKOG I TRŽIŠTA EVROPSKE UNIJE:„Mlekoprodukt“ osvaja i Rusiju

Iz Zrenjanina, na inostrana tržušta, uprkos godini koja je za sve bila ekonomski teška, stižu polutvrdi, tvrdi i topljeni sirevi. Kompanija „Mlekoprodukt”, koja posluje u okviru grupe „Savencia“ (”Savencia fromage & dairy)”, dva meseca posle dobijanja sertifikata za izvoz proizvoda u Kinu i na tržište zemalja Evropske unije, dobila je i licencu za izvoz proizvoda u Rusiju. Na taj način, ova kompanija će svoje proizvode plasirati na sva veća svetska tržišta koja su bila u planu. Generalni direktor ”Mlekoprodukta”, Andrej Beslać, istakao je tim povodom da pripreme za dobijanje licenci nisu bile jednostavne, ali je kompanija u datom trenutku imala ono što je najvažnije – potencijal da se prilagodi i dodatno razvije.

– Na vreme smo investirali u postojeće proizvodne pogone – instalirali smo dodatnu prijemnu liniju za mleko, povećali kapacitete komora za sušenje sira, nabavili nove mašine za izradu topljenog i mašine za sečenje polutvrdog sira. Sve ovo je doprinelo tome da u godini koja je za sve bila izuzetno teška, uspemo da ostvarimo veliki cilj koji smo imali ispred sebe – da naše proizvode plasiramo na tri najveća svetska tržišta” – istakao je Beslać.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju ponuda za snabdevanje ovih tržišta, neće biti nekog većeg menjanja asortimana, a to su polutvrdi, tvrdi i topljeni sirevi.- Izvoz za Rusiju će biti značajno brži u odnosu na ostale zemlje, jer za to tržište već spreman asortiman, jer je ranija licenca obnovljena .

– Kada je u pitanju Kina, nadamo se da će kontigent na ovo tržište krenuti početkom sledeće godine. Što se tiče tržišta Evropske unije, počećemo sa zemljama koje su u okruženju – kačkavalj ćemo plasirati u Rumuniju, a Mađarskoj ćemo osim kačkavalja ponuditi i naš dimljeni sir ”karavan”. U Hrvatsku i Sloveniju ćemo krenuti sa feta sirom i sa našim tvrdim, polutvrdim i topljenim sirevima. Posle toga ćemo pokušati da ostvarimo plasman proizvoda na tržišta Nemačke, Francuske, odnosno tržišta gde ima naše dijaspore koja potencijalno može da bude zainteresovana za proizvode koji imaju stopostotno poreklo iz Srbije” – istakao je Beslać.

M. Bečejac