POSLE PETNAEST GODINA: Naučno stručni skup o pivarstvu i hmeljarstvu

Prvi naučno stručni skup o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu posle 15 godina, biće održan u Zrenjaninu od 28. do 30. avgusta ove godine – saopštili su danas na konferenciji za medije predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije profesor dr Radovan Pejanović, član Odbora mr Srđan Kamenković, direktor Turističke organizacije Zrenjanina, Zoran Ljubotina i jedan od suorganizatora Vlado Dašić.

Ovom prilikom saopšteno je da postoji ozbiljna ideja nekolicine predzetnika za otvaranje takozvane kraft pivare manjeg kapaciteta, sa definisanim – zrenjaninskim poreklom, koja bi proradila do drugog Simpozijuma planiranog za avgust 2018. godine.

Učešće na skupu, koji počinje u hotelu „Vojvodina“ u utorak 29. avgusta, najavilo je više renomiranih ljudi iz ove delatnosti, među kojima je i Pjer Olivije Bergeron, generalni sekretar evropske asocijacije pivara “The brewers of Europe”, koja okuplja 7.500 pivara članica sa godišnjim obrtom od 53 milijarde evra.

Očekuje se niz uglednih gostiju iz Belgije, Češke, Slovačke, Nemačke, Škotske i Hrvatske.

Najavljeno je gostovanje i Milana Ramboseka iz Praga, menadžera jedne kraft pivare, nastale nakon propasti državne pivare. Zanimljivo će biti i predstavljanje Muzeja piva čije se otvaranje planira u krugu Zrenjanisnke industrije piva.

M. S-n.