POSLE POTVRDE O POJAVI AFRIČKE KUGE SVINJA U SRBIJI: Kod sumnjive životinje na području Sečnja nije nađeno oboljenje

Poslednji slučaj kada se sumnjalo da je životinja obolela od afričke kuge svinja u ovom delu zemlje desio se 4. avgusta na području Sečnja – a rezultat analize krvi bio je srećom – negativan. Aktivnosti kako Instituta, tako i veterinara na terenu i veterinarske inspekcije dodatno su pojačane – saznajemo u Venerinarskom specijalističkom institutu u Zrenjaninu.

Kako je juče saopšteno, Svetska organizacija za zdravlje životinja saopštila je u utorak da je izuzetno opasna oboljenje svinja – afrička kuga svinja (AKS) nedavno prešla granice naše zemlje. Eksperti iz Madrida javljaju da se radi se o mestima u blizini Beograda.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije je i ranije upozoravalo da se radi o smrtonosnom oboljenju protiv kojeg imunizacije još nema.

Istovremeno, vlade BiH i Crne Gore zabranile su uvoz živih svinja i svinjskog mesa iz Srbije.

Informaciju iz Ministarstva poljoprivrede shvatamo krajnje ozbiljno. Najznačajnija je preventiva, a svaki sumnjivi slučaj ispituje se analizom krvi. Pošto lečenje ni vakcinacija nisu mogući, možemo se osloniti samo na biosigurnosne mere. U tom smislu veća je sigurnost velikih kompanijskih farmi nego kod individualnih farmera – kaže dr Đorđe Janku iz Veterinarskog specijalističkog instituta.

Najčešći prenosilac oboljenja je čovek, obućom, odećom, alatom i vozilima koja su bila u kontaktu sa životinjama ili njihovim izlučevinama.

Od afričke kuge svinja ljudi ne obolevaju, ali su moguće ogromne ekonomske štete. U Kini koja je najveći proizvođač i potrošač svinjskog mesa u svetu uginulo oko 100 miliona svinja. U Evropi su najugroženije upravo zemlje koje se graniče sa Srbijom.

Ukoliko se makar kod jedne životinje potvrdi AKS sve svinje iz tog domaćinstvaa se iz predostrožnosti kontrolisano se eutanaziraju, a leševi bezbedno uklanjanjaju. Ovo nikako ne smeju preduzimati farmeri, nego veterinari.

Pojačana higijena uzgajališta i prostora oko njih se podrazumeva.

M. S-n.