Postao je pravi „Madridista” i ostvario san

ARADČANIN JOVAN BIRMANAC O SVOM PUTU DO MADRIDA I UTISCIMA SA FUDBALSKOG EL KLASIKA” – DUELA IZMEĐU REALA I BARSELONE

Kada se zaorila Realova himna, a posle nje zagrmelo skoro 80 hiljada „Madridista“, Jovan je znao da je i on postao jedan od njih. Do tada je, kaže, bio samo obožavatelj

U vreme praznika i postavljanja ciljeva za narednu godinu Jovan Birmanac je uplovio sa željama istim kao i prošle godine. Ili, bolje reći prošlih nekoliko godina. Jovan je fudbaler aradačkog ASK-a i jedan je od brojnih obožavatelja Kristijana Ronalda i fan Fudbalskog kluba Real Madrid. Njegova želja da gleda svog idola prerasla je u cilj koji je zacrtao još 2009. godine.

– Real Madrid volim od 2007. godine, a dve godine kasnije je moj omiljeni igrač prešao u omiljeni klub! Znao sam da moram da idem na stadion „Santijago Bernabeu“ da ih gledam. Želeo sam da ispunim svoj san do 2013. godine, ali sam morao da sačekam da postanem punoletan – priča 18-godišnji Aradčanin. 

Jovan Madridista (2)

Uštedeo je novac za polovinu puta u špansku prestonicu i za kartu za utakmicu. Ostatak su dodali mama i otac. Izabrao je da gleda „el klasiko“, derbi u kojem se sastaju Real i Barselona. Odbrojavao je dane do druge polovine novembra, a ni činjenica da je utakmica sa nedelje pomerena u subotu i da je putovanje platio duplo, nije ga omela. 

444 EVRA, ZA ČETIRI GOLA…

Jovan u šali kaže da je dobro što je kartu platio samo” 444 evra, pošto je četiri gola primio njegov omiljeni klub. Pita se šta bi bilo da je ulaznica koštala 555 ili 666 evra…

– Kartu sam naručio preko interneta i dok je nisam uzeo nisam bio siguran li ću je i dobiti. Ipak, nadao sam se da neću baš ja biti baksuz da budem prevaren – navodi Jovan.

Prvi put je putovao sam u inostranstvo, i to avionom. Mnogi su ga pitali kako se usuđuje da krene sam, a on je objasnio da to može da shvati samo vatreni navijač poput njega. Na svom putešestviju je upoznao porodicu iz Srbije koja je išla u istom smeru, te se uz njih lako snašao na aerodromu.

– U petak uveče, 20. novembra, sleteo sam u Madrid, ogroman grad koji svetli i u tom trenutku sam zaplakao. Pomislio sam „Ej, tu si! Tu si hteo da budeš i uspeo si!“. Već te večeri sam otišao do stadiona „Santijago Bernabeu“. Sutradan – utakmica. Ujutro sam ponovo obišao stadion, Realovu prodavnicu, a onda i hotel u blizini gde sam uzeo ulaznicu koju sam kupio na netu. Pola sata pred utakmicu otvoreni su svi ulazi na stadion – priča Jovan.

Kada se zaorila Realova himna i zagrmelo i skoro 80 hiljada „Madridista“, znao je da je postao jedan od njih. Do tada je, kaže, bio samo obožavatelj. Osetio je atmosferu, pravo navijanje. Rezultat nije bio dobar za navijače Madriđana. Real je poražen na svom terenu sa 0:4. Ipak, mladi „Madridista“ kaže i da je unapred znao rezultat, otišao bi baš na tu utakmicu. I dodaje – želi da ode opet i nada se da će to biti uskoro.

SA DRUGAROM IZ AVGANISTANA

Madridista“ iz Aradca svoju sreću podelio je sa mladićem iz Avganistana koji je takođe prvi put gledao „el klasiko“. Sreli su se pred utakmicu, i Jovan ga je zamolio da ga slika na stadionu, a zatim su se sreli i na poluvremenu. Zajedno su čekali prevoz do Frankfurta, pa su još imali vremena da „srede“ utiske.

 

Suzana Kokavski