POTPISAN UGOVOR O OTUĐENJU NEPOKRETNOSTI: Grad Zrenjanin kineskom investitoru poklonio 96 hektara zemljišta

Kineskoj kompaniji „Šandong Linglong Tire Co, Ltd ” koja će u podizanje nove fabrike pneumatika u Slobodnoj zoni Zrenjanin uložiti 800 miliona evra, današnjim potpisivanjem Ugovora o otuđenju nepokretnosti – bez naknade – preneto je vlasništvo na 96 hektara građevinskog zemljišta.

Fabrika će prvenstveno proizvoditi radijalne pneumatike visokih performansi za putnička vozila, kamione i autobuse, poljoprivredne pneumatike i pneumatike za korišćenje izvan trasiranih puteva. Ugovor su potpisali Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, i Vang Feng (Wang Feng), vlasnik kineske kompanije „Šandong Linglong Tire Co, Ltd ” u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića.

– Ovaj projekat je proglašen projektom od državnog značaja za Republiku Srbiju od strane Vlade za šta ispunjava sve uslove. U pitanju je veliko zapošljavanje u Gradu Zrenjaninu, a vrednost investicije je 800 miliona evra. Zemljište je ustupljeno bez naknade, 96 hektara, u vrednosti od 11, 9 milona evra. Ovo je najveća grinfild (greenfild) investicija u Srbiji do sada i jedna od najznačajnijih pored kineske kompanije „Ziđin” koja je ušla u sastav RTB Bor (Rudarsko-topioničarski basen) kao inverstior u priozvodnji bakra – rekao je Vorkapić.

Projekat će biti završen u roku od sedam godina, u planu je zapošljavanje 1.500 ljudi, od čega će 1.200 radnih mesta biti otvoreno za lokalno stanovništvo, dok će 300 ljudi biti iz matičnog, kineskog društva, a za potrebe instalacije i opreme, probnog rada i obuke.

Realizacija projekta doprineće industrijalizaciji grada Zrenjanina, a efekti će se odraziti na region, kao i na rast privrede u Srbiji.

– Danas je zaista velik dan za Grad Zrenjanin, potpisivanjem ugovora vlasništvo nad zemljom se prenosi na naše prijatelje iz Kine, i samim tim kreće se u realizaciju ovog najvećeg projekta u Srbiji, čija vrednost je blizu milion dolara. Koliko to znači našem gradu ne moram da govorim. Dobijamo novu, ogromnu, kompaniju, koja će se prostirati na 96 hektara, i to je samo jedan deo investicije. „Šandong Linglong” će sa još dve kompanije u narednih 5 godina realizovati kompletan projekat – istakao je Janjić i dodao da je u najavi i izgradnja auto- puta punog profila do Beograda do Zrenjanina.

Neke dozvole će izdavati autonomna pokrajina Vojvodina a neke Grad Zrenjanin i sve će biti vrlo brzo realizovano.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović