POVODOM 11. MAJA, NACIONALNOG DANA DOBROVOLJNIH DAVALACA: Humanost ne posustaje

Crveni krst Zrenjanin je, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao protekle nedelje još jednu u nizu akcija dobrovoljnog davanja krvi. Najnovija akcija je održana povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca, u ponedeljak, 11. maja, u prostorijama Kulturnog centra.

Naredna akcija davalaštva krvi biće održana u četvrtak 21. maja od 9 do 12 časova u MZ Bagljaš.

Najnovijem humanitarnom pozivu Crvenog krsta se odazvalo 37 osoba, a krv je dao 31 dobrovoljni davalac. Priznanja su uručena svim dobrovoljnim davaocima koji su prvi put dali krv.

Zahvaljujemo se svim dobrovoljnim davaocima krvi koji nesebično daruju ovu dragocenu tečnost spašavajući živote, uz posebnu zahvalnost svima onima koji su u prethodnom periodu tokom vanrednog stanja, u otežanim okolnostima, našli načina i vremena da daju krv pokazujući tako da humanost nema – reči su sekretarke Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandre Tanasijević.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi se nastavljaju prema planu, i nakon prestanka vanrednog stanja.

Nije naodmet podsetiti da krv mogu da daju samo zdravi, punoletni građani, do 65 godina. Proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrđuje se da davanje krvi neće da ugrozi ni davaoca, niti osobu koja bi ovu krv primila.

B. Jajić

Foto Crveni krst Zrenjanin