POZDRAV REPUBLICI SRPSKOJ IZ BANATA: Poziv na sabornosti srpskog naroda

Sa svečane akademije koja je održana u baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, upućen je pozdrav žiteljima bratske Republike Srpske. „Pozdrav Republici Srpskoj iz Banata“ naziv je programa u okviru manifestacije „Dani Srpske u Banatu”, koja se održava tradicionalno, u organizaciji Srpske Pravoslavne Eparhije banatske, a ove godine uz podršku Grada Zrenjanina. Na taj način je obeležena i deseta godišnjica od potpisivanja Povelje o bratimljenju između Grada Zrenjanina i Opštine Laktaši.

Pozivajući srpski narod na sabornost, ma gde bili, na akademiji su govorili Njegovo preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor Predstavništva Republike Srspke u Srbiji Mlađen Cicović i predsednik Udruženja Matice Srpske i Udruženja Hercegovaca, potomaka i prijatelja Hercegovine Milan Bjelogrlić, koji je i autor program akademije.

Učestvovali su Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom mr Senke Milisavljević, a stihove pesnika rođenih u Republici Srpskoj su govorili glumac Milan Kočalović i novinarka i recitator mr Branka Jajić.

Pre početka svečane akademije gradonačelnik Janjić je, sa saradnicima, priredio je prijem za goste našeg grada – Njegovo preosveštenstvo Episkopa banatskog, gospodina Nikanora, direktora Predstavništva RS u Srbiji Mlađena Cicovića i načelnika Opštine Laktaši Ranka Karapetrovića i nejgove saradnike. Prisustvovali su i načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, kao i predstavnici opština Žitište i Sečanj.

B.J.

Foto: Aleksandar Blanuša