PRED POČETAK ŠKOLE: Unija sindikata „skraćuje” časove

Školska 2017/2018. godina počinje u petak, 1. septembra. Biće to mali praznik za đake prvake i njihove roditelje. U školske klupe prvi put će sesti 1085 najmlađih đaka. Grad Zrenjanin će im poželeti srećan polazak u školu i darovati školske rančeve i pribor.

S druge strane, prvog školskog dana u Zrenjaninskoj gimnaziji, Ekonomsko-trgovinskoj školi Jovan Trajković”, Poljoprivrednoj i Elektrotehničkoj i građevinskoj školi Nikola Tesla”, kao i u osnovnim školama Jovan Cvijić”, Petar Petrović Njegoš”, 2. oktobar”, Servo Mihalj”, Sonja Marinković” i Vuk Karadžić”, časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Ove škole su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je najavila štrajk u zakonskim okvirima za sam početak nove školske godine.Zahtevamo povlačenje iz procedure nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje protokola o zaradama, kao i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla – rekao je danas na konferenciji za novinare Nikola Tankosić, potpredsednik ovog sindikata za Banat.

Zarade u prosveti u ovom momentu niže su za 17 procenata u odnosu na republički proseka. Tankosić je ukazao i na to da je nacrtom zakona zaposlenima u prosveti ugroženo pravo na otpremninu, isplatu putnih troškova, solidarna pomoć za radnike koji su duže od tri meseca na bolovanju. Po novim pravilima, direktor škole kao zamenu može da angažuje radnika iz nekog od preduzeća iz javnog sektora ili gradske uprave, pošto nema novog zapošljavanja. Dok je na zameni, taj zaposleni ne dobija prosvetarsku platu nego svoju platu iz opštine ili javnog preduzeća, koja je veća, rekao je Tankosić i najavio da će članovi ovog sindikata svoje nezadovoljstvo iskazati i javnim skupom.
M.B.