PREDRAG ĆURČIN, TRENER I PREDSEDNIK VATERPOLO KLUBA PROLETER, O BUDUĆNOSTI OVOG SPORTA

Ima razloga za optimizam, mladi stupaju na scenu
Srbija je zemlja vaterpola, a sport u kojem je naša zemlja najbolja na svetu, igrao se u Bečkereku još od 1896. godine na begejskoj plaži Brankovan. Vaterpolo klub Proleter osnovan je 15. novembra 1946. godine, a brojni igrači ponikli u zrenjaninskom klubu imali su sjajne karijere u reprezentaciji, domaćim i inostranim klubovima. Tibor Herodek, Rade Berbakov, Dušan Damjanović, Dragan Mojsin, Petar Duvnjak samo su neki od najboljih. Njihovim stopama kreću mladići, ali i devojčice jer u klubu planiraju da uskoro oforme ženski tim. Predrag Ćurčin je na čelu Proletera četiri godine, a kao igrač i trener u vaterpolu je više od tri decenije.

Nakon nekoliko „sušnih” sezona, poslednjih pet-šest godina vaterpolo je u Zrenjaninu ponovo polularan.
– U klubu je sada 113 takmičara, a imamo i 22 rekreativca. Seniore trenira Dobrica Brdarić, sa juniorima rade Brdarić i Laslo Bakoš koji je i trener kadeta. Pionire vodim ja, a rekreativnu grupu Bojan Kukolj. Među mladima ima naslednika naših asova. To su Luka Bosić kadetski i juniorski reprezentativac, sada član Radničkog iz Kragujevca, a na pripreme kadetske reprezentacije pozvani su Miljan Marković i Milijan Ćurčin, koji je uz Nikolu Dostanića pozajmljen ŽAK-u iz Kikinde, te Miloš Olić, Nikola Milinović, Filip Radišić i Mateja Bosić. Nisu nam samo rezultati važni. Brinemo i o njihovom zdravlju i socijalizaciji, trudimo se da im pomognemo da postanu dobri sportisti i pre svega, ljudi.

U kojim ligama se trenutno takmiče selekcije Proletera i sa kakvim uspehom?
– Generacija 1999. i 2000. godište nastupa u mađarskoj regionalnoj ligi, gde su im rivali Segedin, Eger, Debrecin, rumunska Orada i subotički Spartak. Takmičenja na nivou Vojvodine su završena, ostaje polufinale Kupa Srbije za 2001. godište. Igraće se u Zrenjaninu 5. i 6. marta, a u grupi smo sa Partizanom, Radničkim i Beogradom. Ove sezone ćemo se ponovo nadmetati u Prvoj B ligi. Imamo osnova za optimizam, juniori i kadeti su drugi u Kupu Vojvodine i peti na prvenstvu Srbije. Generacija 2000. godište su osvajači Kupa i prvenstva Vojvodine, a četvrti su u Kupu Srbije. Dečaci rođeni 2001. godine osvojili su drugo mesto na Kupu Vojvodine i obezbedili su plasman na polufinalni turnir Kupa Srbije.

Kako ocenjujete uslove u kojima radite, na koji način se finansira klub? Da li ste zadovoljni podrškom lokalne samouprave?
– Uslovi za rad su dobri, ne žalimo se. Zatvoreni bazen koriste dva plivačka i tri ronilačka kluba, ali nema problema, dobro smo se organizovali. Bojan Mijatov, v.d. direktora JU „Sportski objekti” i Dragan Bogdanović, organizator poslova na bazenu imaju sluha za naše molbe, predloge i žalbe. Na budžetu grada ove godine je 131 klub. Mi smo, kao i nekoliko godina unazad, dobili samo 300.000 dinara. Mislim da se kriterijumi za dodelu sredstava ne poštuju. Pokazalo se da vaterpolo sa manje uloženih sredstava postiže bolje rezultate nego neki sportovi u koje se uloži pet puta više novca. No, snalazimo se, prijavljujemo se na razne konkurse i projekte i tako dopunjujemo budžet.

Šta je u planu za naredni period?
– Da uspešno završimo kadetski Kup Srbije i da se što bolje plasiramo u regionalnoj ligi. Cilj je da naši mladići steknu iskustvo i znanje za nastup u Prvoj B ligi, jer će oni biti okosnica ekipe. Ukoliko budemo mogli, dovešćemo i dva pojačanja. Želimo i da zadržimo naše igrače, ali je to teško jer većina po završetku srednje škole odlazi na studije u veće gradove. Na leto ćemo pojačati intezitet treninga jer tada deca nemaju školskih obaveza. Učestvovaćemo i na brojnim turnirima.

Da li će se i ove godine tokom „Dana piva” igrati vaterpolo na jezeru u centru grada?
– Ponovo ćemo organizovati utakmice na jezeru pored Kulturnog centra, nadmetaće se mlađe kategorije jer se to pokazalo kao veoma produktivno i medijski propraćeno. Osim toga, bićemo domaćini „Kupa Banata” koji će se igrati na bazenu. Biće to veoma jak međunarodni juniorski turnir. Imamo ponudu da ugostimo ekipu iz Kanade, dolazak su najavile reprezentacije Danske i Nemačke, kao i ekipa iz Moskve, pregovaramo sa Italijanima i još nekoliko ekipa

B. Mandić