PREKOGRANIČNI INTERREG IPA PROJEKAT „BEGA” U ZAVRŠNOJ FAZI

Otvaranje prevodnica kod Kleka i Srpskog Itebeja u junu

Četiri godine od pokretanja srpsko-rumunskog projekta „BEGA – Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej”, rezultati su prilično vidljivi. Nedavno je završena biciklistička staza do Temišvara, okončava se sanacija ustava u Kleku i Srpskom Itebeju, a izrađuje se i dokumentacija na osnovu koje će ubuduće moći da se obavi izmuljavanje plovnog Begeja.
Trenutno je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izmuljavanje, deponovanje i remedijaciju sedimenta plovnog Begeja u Srbiji, a rok za završetak toga je novembar 2021. godine, kažu za naš list iz Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) „Vode Vojvodine”, zaduženog za ovaj posao prekogranične saradnje. To će, kako kažu, biti prvi korak ka rešavanju višedecenijskog problema veoma zagađenog sedimenta na dnu Begeja.
Iz preduzeća dalje objašnjavaju da Projekat „BEGA” podrazumeva sanaciju ustava u Kleku i Srpskom Itebeju, ali ne i u Novom Itebeju.
– Na brodskoj prevodnici hidročvora Klek radovi su u završnoj fazi. U potpunosti je završena montaža mašinske opreme, ostali su još građevinski radovi na sanaciji zidova komore prevodnice – kažu iz Službe za odnose sa javnošću JVP „Vode Vojvodine”.


Prema njihovim rečima, sanacija prevodnice u Srpskom Itebeju odvija se prema planiranoj dinamici. U toku je montaža kapije, pogonskih mehanizama, kao i sanacija oštećenih zidova ustave i prevodnice. Rok za završetak svih radova je jun ove godine, nakon čega se očekuje otvaranje prevodnica, ističu iz „Voda Vojvodine”.
Dodaju da je projektom obuhvaćena i izgradnja biciklističke staze od Zrenjanina do Temišvara, ukupne dužine 75 kilometara, a koja je završena u decembru prošle godine.
Klečani još od prošlog leta bicikliraju ovom rutom, a pridružuje im se sve više biciklista i iz drugih mesta.
Prema rečima našeg sagovornika iz Torka, postavljene su i rampe koje blokiraju prolaz poljoprivrednicima kako ovu stazu ne bi koristili za kretanje mehanizacije, što je ranije bio slučaj.
Zanimljivosti, problemi i fotografije sa vožnje ovom biciklističkom rutom mogu se podeliti na Fejsbuk i Instagram stranici „Zrenjanin Timisoara”.

  • 11 MILIONA OD EU
    Podsetimo, pomenuti IPA Projekat u Srbiji odnosi se na revitalizaciju kanala Begej od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, u dužini od oko 32 kilometra. Evropska unija je donirala 11,77 miliona evra, a ukupna vrednost je 14 miliona evra. Pokrajinski sekretarijat za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu snosi 15 odsto troškova, a Grad nema finansijskih obaveza, kako su ranije za naš list naveli iz Gradske uprave. Takođe u okviru Projekta prošle godine je izgrađen pristan i uređen je deo obale Begeja u zrenjaninskom naselju Berbersko.

J. Šormaz