Prezentarea edituri, literaturi și realizările în domeniul culturi a județului Bistrița-Năsăud

„Dialoguri culturale în Voivodina – Serbia“ la Zrenianin și Torac
În cadrul everimentului „Dialoguri culturale în Voivodina – Serbia“ desfășurat la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, sâmbătă, 4 august, a avut loc prezentarea edituri și literaturi și realizările în domeniul culturii, în județul Bistrița-Năsăud dar și în Provincia Voivodina. Despre istoria și cultura românească în anul centenarului 1918-2018 sa vorbit în cadrul colocviul „Centenar 1918-2018. Istorie și cultură românească“, totodată și prezentarea volumului „1918 în județul Bistrița-Năsăud“, Istorii românești – invitat prof. univ. dr. Mircea Maran de la Școala Superioară din Vârșeț, lansări de cărți și reviste la care au participat istorici și scriitori din Bistrița-Năsăud și Voivodina. prof. univ. dr. Mircea Maran a fost și deținătorul premiului „Andrei Mureșanu“ care i sa fost acordat cu această ocazie. Celor prezenți s-au aderesat: președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc“ din Bistrița-Năsăud și invitatul de onoare, academicianul, scriitorul și traducătorul Adam Pusloici, președintele Consiliului Național al Românilor din Serbia, Daniel Petrovici, menționând că acest Consiliul a sprijinit dintotdeauna și va sprijini în viitor astfel de colaborări.
Directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Todor Ursu salutând oaspeți a vorbit despre activitățiile acestei instituți culturale. Din partea Departamentului pentru limba și literatura română al Facultății de Filosofie din Novi Sad a participat Virginia Popovici, precum și scriitoare și traducătoare Ileana Ursu Nenadici din Novi Sad, translatorul și publicistul Florin Ursulescu din Novi Sad, istoricul prof. univ. dr. Mircea Maran din Vârșeț și academicianul Costa Roșu, care, în calitate de redactor responsabil, care a vorbit despre editura Institutului de Cultură.

slika za tekst 1 2
Evenimentul cu genericul „Dialoguri culturale în Voivodina-Serbia“ l-au organizat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc“, Centrul Județean pentru Cultură și Complexul Muzeal, toate din Bistrița-Năsăud. Parteneri la eveniment au fost Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia, Școala Generală „George Coșbuc“ din Torac, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina și Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița.
În incinta școali Elementară „George Coșbuc“ din Torac a fost vernisată expoziția „Valori culturale din județul Bistrița-Năsăud“, cu locuri turistice din județul Bistrița-Năsăud, inclusiv casa memorială a poetului George Coșbuc. A fost dezvelită placa memorială „George Coșbuc“ și s-a făcut o donație de carte pentru elevii și profesorii școlii. Totodată a avut loc o expoziție de fotografii, portrete, cu genericul „George Coșbuc văzut de graficienii lumii“. Directoarea Norica Rașa a salutat oaspeții din România și pe cei prezenți, vorbind și despre istoria școlii. În continuarea evenimentului au vorbit președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, părintele Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc“ din Bistrița-Năsăud, precum și Daniel Petrovici, președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia.
Ziua s-a încheiat cu un spectacol susținut de Ansamblul profesionist „Dor Românesc“. Pe scena torăceană publicului s-au adresat Gavril Țârmure, directorul Centrului Județean pentru Cultură din Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc“ din Bistrița-Năsăud și Filip Baloș, președintele Asociației pentru Artă și Cultură Românească „Vichentie Petrovici – Bocăluț“. Cu această ocazie oaspeții din România au înmânat scriitorului Adam Pusloici, Marele Premiu „George Coșbuc“.
Ansamblul artistic profesionist „Dor românesc“ din Bistrița-Năsăud s-a prezentat cu orchestra de muzică populară. Spectacolul a început cu o suită de cântece tradiționale din valea Someșului, dirijat de Anghel Urs. Au urmat soliștii vocali : Domnica Dologa, Ioachim Spân, Elena Hazbeiu, Veronica Bălan, Cristina Retegan, Oana Matei-Coruți și Ioana Măgherușan și ansamblul folcloric. Formația de dansatori coordonați de coregraful Adrian Pașcu,a prezentat trei coregrafii autentice din zona Ardealului dar și costumul autentic bistrițean. La finalul spectacolului, toți interpreții au cântat laolaltă un cântec, pe scena din Torac găsindu-se tot ansamblu din Bistrița-Năsăud.

M. V.