Prezentarea realizărilor artistice, a portului popular, dar şi a localități Iancov Most
Reactivarea SCA. „Lumina“ cu o mulțime de everimente
În cadrul manifestări „Basm bănățean – Vara în grădina orășenească“, zilele trecute la Primăria orașului Zrenianin,a fost prezentată localitatea Iankov Most-Iancaid. Vizitatorii au aflat despre istoria satului, dar și despre potențialul turistic care nu este suficient utilizat. Jancov Most, este una dintre localități mai vechi locuite în centrul Banatului, și se află la numai douăzeci de kilometri de Zrenjanin. Prima dată Jankov Most a fost amintit în secolul al XIII-lea. Privind din direcția României, se află pe malul stâng al râului Bega Veche. Din clădirile culturale, Jankov Most are două biserici, Căminul cultural dar și două camere etno. Societatea Cultural artistică „Lumina“ a fost fondată în 1949. și păstrează tradiția românilor ardeleni, despre care a vorbit președintele societăți, Igor Vorgic. În anul 2015 din nou activitatea culturală sa reactivat având timp de doi ani, o mulțime de activități, prin prezentarea la diferite evenimente culturale. În cadrul societăți în prezent, sunt activi 25 de membri, fiind repartizați în două formați de dans, jocuri românești tradiționale din Ardeal.
În cursul anilor 2017 şi 2018, membri societăți s-au prezentat la manifestări şi evenimente culturale din Banat, din provincie, dar şi la Marele Festival de Folclor al Românilor din Voivodina anul trecut la ținut la Sărcia. Pentru prima oară anul acesta s-a participat la Festivalul de Folclor Românesc al Copiilor din Voivodina, care a fost organizat la Torac. Formaţia de dansuri a Societăţii Cultural-Artistice „Lumina“ din Iancaid, coregraf Mirela Idvorean Ioviţă, va participa și la cea de-a 58-a ediţie a Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina – Ovcea 2018. Pentru autenticitatea costumelor, iancăizeni au fost deținători ar mai multor premii. Formaţia de dansuri populare româneşti, pregătiți de coregrafii Laura Ioviţă şi Gabriel Isac, la debutul copiilor pe scena festivalului a cucerit premiul I la categoria claselor V-VIII premiu pentru jocurile tradiționale românești.
De asemenea, în cadrul everimentului a fost prezentate costumele tradiționale românești din Iancov Most despre care a vorbit Daniela Kostici precum și lucrări manuale din partea femeilor membre ale societății. Pe lângă formația de folclor celor prezenți s-au prezentat și solistele vocale Teodora Radici, și Isidora Iovița fiind acompaniată de orchestra „Lira“ a Asociației pentru Artă și Cultură Românescă „Vichentie Petrovici Bocăluț“ din Torac.
SCA. „Lumina“ în luna septembrie va organiza pentru a doua oară manifestarea „Balul Ardeleinilor“ cu ansambluri folclorice, precum și forumuri ale femeilor care prezintă, mai presus de toate, costume românești. Aici se pot vedea toate asemănările și diferențele care au apărut pe aceste costume de-a lungul anilor. „Balul ardelenilor“, eveniment dedicat aniversării a 270 de ani de la venirea românilor din valea Mureşului, Ardeal, în Iancaidul de astăzi. Everimentul va avea loc pe 8 septembrie în Iancov Most, la Căminul Cultural.
M. V.