TorĂcenii au aniversat nouĂ decenii de tradiție a muzicii populare românești instrumentale

Orchestra „Lyra“, un secol de tradiție muzicală la Torac
În urmă cu 90 de ani, câțiva tineri interesați de domeniul muzical, susținuți de intelectualii de atunci ai satului pun bazele unei orchestre de coarde. La început aceasta fiind una modestă, dar necesară la diferite evenimente și petreceri de pe plan local, iar cu timpul, orchestra „Lyra“ alături de dirijorul Vichentie Petrovici Bocăluţ devine un simbol al Toracului. Această orchestră a luat parte la nunţi, botezuri, petreceri, sărbători, fiind totodată şi nelipsită de la concerte, festivaluri şi alte evenimente culturale.
Orchestra „Lyra“ se identifică cu activitatea marelui rapsod torăcean, al cărui nume îl poartă asociaţia culturală din Torac, însă orchestra continuă să activeze indiferent de toate vicisitudinile timpurilor şi după ce Bocăluţ a plecat în eterninate. În fruntea orchestrei au mai fost Todor Petrovici, Marinela Jurca, Emil Petrovici, Victor Giurgiu, Todor Doru Ursu şi Filip Baloş.
Această formaţie muzicală nu este importantă pentru Torac doar datorită activităţii în domeniul muzical – instrumental. Membrii orchestrei au fost implicaţi în foarte multe activităţi din viaţa satului. Primii fotbalişti torăceni au fost aceeaşi tineri iubitori de muzică care au înfiinţat orchestra. Entuziasmul creativ şi jertfirea timpului liber, implicare în activităţi sociale şi culturale sunt doar câteva din acele caracteristici care s-au transmis din generaţie în generaţie în cadrul acestei orchestre. „Liriştii“ au fost mereu prieteni nedespărţiţi la bine şi la greu, s-au ajutat şi susţinut reciproc în tot ceea ce fac iar seara, când terminau fiecare cu obligaţiile sale şi-au dat întâlnire la căminul cultural unde au cântat, exersat şi petrecut clipe plăcute.
De-a lungul anilor prin această orchestră au trecut zeci de instrumentişti, preponderend fiind violoniştii şi interpreţii la alte instrumente de coarde, o caracteristică care a scos în evidenţă această orchestră pe tot parcursul dăinuirii sale. Importanţa acestei formaţii fiind incomensurabilă şi din aspectul păstrării folclorului autentic nealterat. În sânul orchestrei „Lyra“ cântecele au fost transmise din generaţie în generaţie până în zilele noastre. Orchestra încă mai păstrează cântece autentice vechi, foarte rare, care reprezintă ce mai mare comoară-culturală a toracului de azi.
Pe lângă toate acestea trebuie evidenţiată tradiţia şi promovarea muzicii în comunitate, orchestra punând în evidenţă talentul şi munca multor tineri care inspiraţi de „lirişti“ au luat vioara, acordeonul, contrabasul, sau ţambalul şi au intrat în lumea muzicii, primii paşi fiind călăuziţi tocmai de aceşti oameni. Mulţi dintre aceştia au intrat de-a dreptul în muzică evidenţiindu-se în acest domeniu. Printre aceştia se menţionează în mod aparte Lucian Ştefan Petrovici, Todor Petrovici iar din generaţia actuală menţionăm doi profesori de muzică, implicaţi în activitatea muzical-culturală a românilor din Voivodina, Todor Doru Ursu şi Filip Baloş.

Mircea LELEA