PROBLEM DELA GRADSKOG NASELjA PRIKLjUČENOG NA INDUSTRIJSKU MREŽU

Izlivanje vode kod „Mlekoprodukta”

Zaobilaženje iskopina i rampi na putevima, kao i voda koja teče kroz ulice postala je svakodnevica našeg grada. Problemi koji se javljaju usled pucanja cevi su sve ozbiljniji, a našoj redakciji javlja se sve više sugrađana kojima kvarovi i njihova spora sanacija ometaju svakodnevni život.
Jasmina Novović obratila nam se kako bi ukazala na oštećenje vodovodne mreže, ovoga puta kod fabrike „Mlekoprodukt”. U vezi sa ovim problemom obratili smo se Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija”, iz kojeg navode da su upoznati sa izlivanjem vode i da rade na uklanjanju problema.
– U pitanju je specifična situacija jer postoje, jedna do druge, dve paralelne vodovodne mreže različitih prečnika što otežava utvrđivanje tačnog mesta kvara. Trenutno se sprovode aktivnosti na njegovom lociranju, a nakon toga izvršiće se i sanacija – objašnjavaju iz „Vodovoda”.

NEODGOVARAJUĆA KANALIZACIJA
Građanima problem prave i česta zagušenja industrijske kanalizacije koja traju već dve godine. Novović ističe da je čest prizor izlivanje surutke i atmosferskih padavina. Takođe je naglasila da su građani više puta, udruženi, pokušali da ukažu na ovaj problem.
Iz Mesne zajednice (MZ) „Zeleno polje” objašnjavaju da su ovi problemi počeli pre deset godina, kada je naseljepriključeno na industrijsku kanalizaciju čiji su korisnici i fabrike u okolini.
– Pokretane su peticije građana, ali se do rešenja nije došlo. Zagušenja su česta i uzrokuju dizanje kanalizacije, a odgovora od kompetentnih ljudi nema – rekao je Dragomir Radovanac, član Saveta MZ „Zeleno polje”.
Zbog nepostojanja kišne kanalizacije ona je sprovedena na fekalnu, što pravi još veće probleme u kanalizacionoj mreži malog kapaciteta, navode iz MZ.

SPORO DO REŠENJA
U „Vodovodu” su potvrdili da im je poznat i problem čestog zagušenja industrijske kanalizacione mreže, ali da ona nije u njihovoj nadležnosti.
– Naše preduzeće redovno se odazivalo na molbe stanara i otklanjalo zagušenja, i pored toga što to nije u našoj obavezi – izjavio je Siniša Gajin, rukovodilac službe informisanja i poslovnih komunikacija.
– Stručne službe Vodovoda radile su na pronalaženju trajnog rešenja koje stanari ovog dela grada imaju sa otpadnim vodama. Kada bude saniran kvar na vodovodnoj mreži, stvoriće se uslovi da se izvrši blindiranje stare industrijske kanalizacione mreže koja dolazi iz „Mlekoprodukta”,
– saopštio je Gajin i dodao da će nakon toga moći da se i izvrši priključenje stambenih objekta na gradsku kanalizacionu mrežu, čime će se stanovnici ovog naselja ograditi od industrijske kanalizacije, a njihov problem biti trajno rešen.
J. Šormaz