Programe educaționale, manifestări culturale, ateliere pentru copii și competiţiii sportive…

„Basmul bănăţean – vara în Grădina Orașului”

De la mijlocul luni iunie până la jumătatea luni august,la Zrenianin are loc manifestrea „Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti” /”Basmul bănăţean – vara în Grădina Orașului”, cu diferite programe care se organizează deja de trei ani consecutiv. Manifestare este organizată de Centrul Cultural Zrenjanin, Organizația Turistică a orașului Zrenjanin și IP Media 023 Zrenjanin precum și cu sprijinul orașului. Se desfășuoră în perioada 10 iunie – 18 august și va avea o concepție similară ca anii precedenți dar au fost adăugate și unele schimbări, atât în programul propriu-zis în Grădina orașului, cât și în relocarea în alte locații. Programele sunt destinate tuturor generațiilor și includ spectacole culturale, artistice, de divertisment și muzică de diferite genuri, precum și ateliere de artizanat pentru copii și conținuturi sportive.
Toate programele încep la ora 20.00, cu excepția pentru copii care sunt planificați la orele 18.00. Începând din acest an, se are în vedere și „Karavanul din Banat”, care include turul în șapte localități. De trei ori pe săptămână pe platoul din apropierea viitorului Muzeu al Berii se vor organiza After Basmul bănăţean, cu începere de la ora 22.   Au avut și vor avea loc serii de muzică și de film, precum și povestirile despre vin dar totodată și prezentări de vin și vinării. Printre acestea se numără vinăriile Dragić, Mačkov podrum, Despotika, Đorđe … În zilele de miercuri vor avea loc serile multimedia, iar oaspeții vor fi scriitori, actori, muzicieni, asociații culturale, formații, organizați de artizanat, asociații de cetățeni … se vor prezenta centre culturale și artişti de pe scena alternativă din regiune.
De asemenea, va avea loc un festival al copiilor, iar de la această ediţie, evenimentului s-a alaturat şi Biblioteca Municipală „Žarko Zrenjanin” care va pregăti programe şi concursuri variate destinate copiilor. Vineri, vizitatorii vor urmări trupele de tamburiţe, iar sâmbata este rezervată pentru muzica evergreen şi distractivă, interpretată de diverse trupe şi interpreţi, ziua de duminică este dedicată sportului şi stilului de viață sănătos. Spre deosebire de anii precedenți, când locuitorii localitățiilor din această comună au venit în oraș, de data aceasta se merge în satele din jur pentru a se prezenta oferta lor și posibilitățiile turistice și culturale. Acest segment al evenimentului este numit Caravan Banățean, printre care localități sunt Belo Blato, Banatski Despotovac, Taraš ,Orlovat, Farkaždin, Lukićevo și Čenta.
Cultura este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea turismului, iar turismul este consumul celor petrecute. Programele turistice de acest tip întăresc legăturile dintre sat și oraș. Comuna Zrenjanin are 22 de localități populate și fiecare dintre ele au ceva de oferit.
M. V.