PROJEKAT „PAMETNA I ODRŽIVA POTROŠNJA ENERGIJE“: Gimnazijalcima predstavljeni dugoročni benefiti

Prvi javni čas na temu „Pametna i održiva potrošnja energije“ održan je u utorak u Zrenjaninskoj gimnaziji kojem su prisustvovali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac uz direktora škole Milana Radakovića i direktorku RCR „Banat“ Irenu Živković. U pitanju je realizacija dela istoimenog projekta koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija (eng. „Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), a koji ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti. Za sve prisutne učenike pripremljeni su zanimljivi i vredni pokloni koje im je uručio gradonačelnik.

Projektom je predviđen niz edukacija za različite ciljne grupe, kao i pilot akcije u srednjim školama na teritoriji Zrenjanina i Temišvara koje će našim mladim sugrađanima približiti koncept energetske održivosti i uštede energije. Javni časovi biće održani u još dve škole na teritoriji Zrenjanina i to u Ekonomsko trgovinskoj školi „Jovan Trajković“ i Tehničkoj školi. U okviru ovog projekta biće praćenna i merena potrošnja energije u pomenutim školama.

Merenja se vrše uz pomoć savremene opreme koja je instalirana u sve tri škole, a koja beleži: pokrete, ambijentalno osvetljenje, temperaturu, vlažnost vazduha, CO2, isparljiva organska jedinjenja, atmosferski pritisak, potrošnju električne i toplotne energije.

Pored pomenutih aktivnosti projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu, izradu master plana održive energije za teritoriju Srednjebanatskog okruga, sprovođenje istraživanja i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti javnih objekata.

Vodeći partner na projektu „Pametna i održiva potrošnja energije“ je Grad Zrenjanin, partneri su: Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC. Projekat traje do marta 2021. godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.001,50 evra.

L.Z.