ČETVRTA SAMOSTALNA IZLOŽBA TAMARE JOVANOV: ,,Tu, gde počinje naše nebo“

Memorijalna galerija „Dušan Starčević“, u Smederevskoj Palanci, otvorila je vrata mladim stvaraocima. Tako je 21. septembra u njoj izlagala mlada zrenjaninska umetnica Tamara Jovanov. Izložba pod nazivom „Tu, gde počinje naše nebo“, predstavlja izbor radova iz serije „Da se ne zaboravi“, a koja je započeta 2018. godine. Inspiracija je Tamarina pesma „Himna domovini“, koja je u martu 2017. godine izabrana na pesničkom konkursu „Moj dom je tamo gde sam ja“, u organizaciji Udruženja građana „Igrale se delije“.

Kako autorka navodi, cilj izložbe jeste da posmatrač bude dirnut prikazanim predelima, da mu se pogled i misao zadrži na snažno oslikanim pejzažima, koji, u Memorijalnoj galeriji Smederevske Palanke, okružuju portret Milomira Vojinovića, Tamarinog dede, jer su to mesta na kojima je on odrastao i započeo koračanje po zemlji.

– Slike komuniciraju sa posmatračem – naš pogled pokušava da shvati koje sve priče nosi naslikana osoba, ulazeći duboko u psihu. One odišu životom, nose nas kroz reku svesnih misli, prošlih iskustva, osećaja i introspekcije – jer to je ono što slikarstvo za mene znači: očuvanje emocija i izražavanja, koje proizilaze iz samog modela – navodi Tamara koju uskoro očekuje i zrenjaninska izložba.

M.Bečejac