MANIFESTACIJA KOJU RASKUVAVA CELA SRBIJA: „Izadji mi na teglu” ponovo u Zrenjaninu

Sada već tradicionalna manifestacija „Izađi mi na teglu“, koja promoviše kuvanje starog srpskog jela, ajvara, biće održana u Zrenjaninu u sredu, 5. oktobra. Takmičenja se održavaju širom Srbije, u susret finalnom susretu u Beogradu, gde će se predstaviti najuspešniji učesnici na opštinskim i gradskim nadmetanjima.

Manifestaciju „Izađi mi na teglu“ je pokrenula asocijacija Bašta mašta, a organizatorima u Zrenjaninu su se u našem gradu pridružili Grad Zrenjanin i Turistička organizacija Zrenjanin.

Kao i prethodnih godina, sve takmičarske ekipe će imati opremljen štand, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. Neophodno je da ponesu svoj pribor za pripremanje ajvara. Kao i u svakom takmičenju, važan je takmičasrki duh, a nije naodmet ni strpljenje.

– Pod nešto izmenjenim pravilima, a uz poštovanje opštih mera predostrožnosti, a u cilju sprečavanja širenja virusa kovid 19, ovogodišnji karavan će se održati u 12 umesto, kako je to do sada bilo, 30 gradova – ističu organizatori. – Timovi moraju da budu formirani isključivo od članova istog domaćinstva ili uskog kruga prijatelja. Broj učesnika po takmičarskoj ekipi sveden je na maksimalnih 6, dok je ukupan broj ekipa smanjen sa 15 na 10 po gradu. Svi takmičarski štandovi nalaziće se na bezbednoj međusobnoj udaljenosti, najmanje 3 m od centra štanda. Takmičarima će biti obezbeđene maske i higijenske rukavice, kao i dezinfekciona sredstva. Tokom takmičenja, učesnicima će biti ograničeno kretanje, osim za neophodne potrebe kada će biti u obavezi da održavaju bezbednu fizičku distancu i da izbegavaju grupisanje.

Takmičenje u Zrenjaninu će muzički i folklorno upotpuniti Tamburaški orkestar „Bečkerek“, KUD „Pionir“ i deca. Sve generacije sugrađana su dobrodošle…

B. Jajić