SUVENIRI I TURISTIČKA PONUDA: ČIME SE NAŠ GRAD PREPORUČUJE DOMAĆIM I INOSTRANIM POSETIOCIMA

Motivi sa Lalom i Sosom, tamburašima i ravnicom – pozivaju goste

Dolazak proleća najavljuje početak brojnih manifestacija. Sezona je otvorena i uveliko traju pripreme. Turisti će u narednom periodu imati priliku da ponesu jedinstvenu uspomenu iz centra Banata.

NOVA SEZONA SA NOVIM PROJEKTIMA
Ko je prošao pored Turističkog informativnog centra (TIC), imao je prilike da vidi tematski ukrašen izlog. Za ovo su zaslužni učenici Osnovne i srednje škole „9. maj” koji su u sklopu učeničke zadruge učestvovali u izradi turističkih proizvoda. Oni se od marta prodaju u suvenirnici.
– U novembru je ostvaren inicijalni dogovor između učeničke zadruge, Turističke organizacije grada (TOZ) i lokalne samouprave. Za početak saradnje ukrasili smo novogodišnjim motivima izlog TIC – a, a nakon toga zadruga je dobila prvu porudžbinu krajem januara. Tada su naručene kuhinjske kecelje, rukavice, drvene dekorativne kutije, podmetači za čaše, neseseri i privesci koje krase vojvođanski motivi – rekao je Vladimir Radišić, direktor učeničke zadruge.

Jedan deo će TOZ plasirati u svom objektu, dok je drugi namenjen za poklone Gradske uprave. Novac od prodaje koristiće se za poboljšanje uslova rada zadruge.
– Usledilo je ukrašavanje izloga na temu proleća, a zamišljeno je da cele godine dekorišemo ovaj prostor. Učestvuju učenici iz „9. maja”, prvenstveno iz srednje škole. Đaci na ovaj način dobijaju dodatni motiv i način da se izraze, dokažu i plasiraju svoje proizvode – smatra Radišić.
Osim toga, uvek je tu bogata ponuda Turističkog informativnog centra, 300 različitih vrsta suvenira. Kako kaže Milica Dalja Plepel, zaposlena u TIC – u, građani najviše traže suvenire poput šolja, majica raznih motiva i dizajna, zatim flaša, čokanja, kecelja, krpa, torbi, satova, zvona, privezaka, nesesera…
Ponuda je raznovrsna, od umetničkih slika – minijatura sa motivima grada ili ravnice, figura Lale i Sose, tamburaša, magneta i mnogo toga drugog.

– Rađen je i odabir suvenira isključivo sa registrovanim proizvođačima iz cele Srbije, pa samim tim i proizvođačima iz našeg grada i okoline. Bitan nam je kvalitet i proizvod, pedantnost u izradi istog, kao i prikladna cena. Motivi u većoj meri jesu Zrenjanin sa okolinom, Banat, Vojvodina i Srbija, a natpisi su na ćirilici i latinici, kao i jezicima nacionalnih manjina sa naše teritorije – rekla je Plepel Dalja.
Kako kaže sagovornica, iako su motivi za kupovinu različiti, zaposleni su uvek tu da pomognu svojim savetima. Cilj je da svako može da ponese nešto što će ih iznova vraćati u naš grad.

ETNOLOŠKI IZ MUZEJA
I Narodni muzej ima suvenirnicu odmah pored svog glavnog ulaza. Tu turisti mogu kupiti platnene torbe, termose, ogledalca, mirisne sveće, slagalice, kao i mnoge druge poklone i uspomene.
– Uglavnom se traže suveniri sa motivima iz etnologije, dok inostrani gosti rado kupuju predmete sa motivima koji ih vraćaju u detinjstvo. Najviše se prodaju ogledalca, termosi, magneti – objašnjava Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin (NMZ).
Prema njegovim rečima, dostupan je i veliki broj kataloga iz bogate muzejske produkcije koji tematski obrađuju segmente stalne postavke ili koji su nastali povodom priređivanih izložbi. Kako ističe, najveću pažnju trenutno privlači publikacija „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić”, čije se dopunjeno i redizajnirano izdanje može kupiti u suvenirnici.
Konzervatorska služba NMZ – a po uzoru na eksponate, izrađuje replike nakita i figurina, kao i ukrasne kutije za suvenire.

U DUHU TRADICIJE
– Gradove Banata čine i stara zdanja, palate, dvorci koji svedoče o nekadašnjem gospodstvu. Ovde život teče lagano, bez žurbe, a mi stvaramo karnevale, festivale i događaje. Ponuda je heterogena i zahvaljujući resursima imamo čime da se ponosimo – smatra Jaroslav Stevanov, analitičar za razvoj i promociju turističkog proizvoda.
Prema njegovim rečima, savremene tendencije u turizmu razvijaju posebne oblike turističkog privređivanja. U kreiranju ponude značajno je postojanje raznovrsnosti kako bi se privukle različite ciljne grupe.

– TOZ konstantno radi na unapređivanju turističke ponude sa ciljem da se uvrsti što više zainteresovanih strana. Sa tim u vezi je i uključivanje u različite projekte, izvođenje obuka i druge aktivnosti iz prethodnih godina. Rezultati se mogu videti u porastu broja posetilaca poslednjih godina, ako se ne računaju godine kovida – rekao je Stevanov.
Kako kaže, ljudi sa strane često dolaze sa predrasudama o gradu, ali vrlo brzo menjaju mišljenje.
– Upoznajemo ih sa Muzejom, Pozorištem, gradskim jezgrom, glavnom ulicom. Ako žele, tu su Kaštel, Belo Blato, Muzej piva, banjski turizam. U okviru Specijalnog rezervata prirode „Carska bara” posetioci mogu doći u individualnu ili organizovanu posetu. U njihovoj ponudi su šetnja stazom zdravlja do vidikovca ili do okna Carske bare, kao i novog vidikovca koji planiramo da postavimo u narednom periodu. Zatim su tu vožnja biciklima oko starog Begeja i plovnog Begeja – istakao je sagovornik.

U nautičkoj ponudi su i vožnja brodićem do vidikovca i iznajmljivanje kanua, kao i pecanje u okviru zaštićenog područja sa dozvolom. Posetioci mogu uživati i u fotosafariju, kao i posmatranju i fotografisanju ptica.

A. Ilijev

  • PRIPREME U JEKU
    Iako su sezonu otvorile dve veoma posećene kulinarske manifestacije „Beloblatska kobasica” i „Čvarak fest”, naš moto na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu bio je ipak sportskog tipa. Pod sloganom „Zrenjanin, grad za medalju” predstavili su se turistički potencijali grada, a kako ističe Sanja Petrović, direktorka Turističke organizacije Zrenjanina, uveliko se prave planovi i osmišljavaju sadržaji manifestacija. Kako kaže, najposećeniji događaj jesu „Dani piva”, sa svim pratećim programom u okviru njih.
    – Trudimo se da adekvatnom promocijom omasovimo i ostale događaje poput „Evropskog sela”, „Korzo festa”, „Banatskih vrednih ruku”, „Banatske bajke”… Takođe, želimo da promovišemo veliki broj sportskih nadmetanja i gastronomskih priredbi jer oni privlače mnogo posetilaca. U svim naseljenim mestima se održava veliki broj događaja, tako da sadržaja ne manjka – rekla je Petrović.
    Prema njenom mišljenju, turistička ponuda se može objediniti samo ako radimo svi zajedno kako bismo predstavili mogućnosti atraktivnog boravka u našem gradu.