NEBOJŠA OBRKNEŽEV, ČLAN OPŠTINSKOG VEĆA SEČNЈA

Uspešni učenici su pokazatelj našeg rada

Još tokom studija Nebojša Obrknežev, magistar naftno-gasnog inženjerstva iz Boke, počeo je aktivno da učestvuje u društvenom životu svoje lokalne zajednice. Zvanje je stekao na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, kao i tokom postdiplomskih studija u Rusiji. Pored toga, završio je političku Akademiju Fondacije „Svetozar Miletić”, namenjenu unapređivanju znanja i veština za delovanje u društvenoj sferi.
Od 2013. godine aktivan je u Savetu Mesne zajednice (MZ) Boka, a od 2015. je predsednik Saveta. Član Opštinskog veća Sečnja je od 2021, zadužen za obrazovanje i komunalna pitanja.
Kako kaže, Sečanj u narednom periodu očekuje mnogo aktivnosti. Radiće se rekonstrukcija starih bunara u mestima Jarkovac, Šurjan, Jaša Tomić, Krajišnik i Sečanj. Takođe, spajaće se dijagonalno sela Krajišnik i Sečanj, što je velika investicija koja će trajati oko tri godine, ističe Obrknežev.

Značajan poduhvat biće obnova Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” u Boki. Ona je među devet odabranih obrazovnih ustanova (od 120) koje će se obnavljati u okviru programa EKSPO 2027. Vrednost radova iznosiće preko 100 miliona dinara. Ova osmoletka ima 108 prvaka, i treća je po broju učenika u opštini, a zgrada škole stara je nekoliko decenija, napominje Obrknežev.
– Predsednik države je nedavno na konferenciji za medije najavio obnovu osnovnih škola „Žarko Zrenjanin” i „Aleksa Šantić” iz Sečnja. Projektanti su već posetili bokinsku Školu i napravili plan koji podrazumeva kompletno renoviranje, dogradnju šest novih prostorija i sale za fizičko, koju do sada nismo imali. Objekat će biti unapređen centralnim grejanjem, novim krovom, zidovima, hidro i termoizolacijom. Osim toga, srediće se i deo predškolske ustanove koja je u sklopu škole. Projektovanje bi trebalo biti završeno do kraja marta, a radovi moraju početi u toku ove godine. Dok budu trajali, deca će nastavu slušati u drugim mestima, do kojih će im opština Sečanj obezbediti prevoz.
Šta su planovi MZ Boke u narednom periodu?
– U poslednje dve godine smo radnim akcijama i mobama izgradili preko 1.500 metara pešačkih staza. Boka je najviše zapuštena što se tiče infrastrukture, ali i to se polako popravlja. Uz pomoć Pokrajine i lokalne samouprave asfaltirali smo šest kilometara ulica. Raspisaćemo konkurs za lekara, za kojeg smo uredili stan u selu. Imamo ideju i da jedan deo Tamiša osposobimo za sportski ribolov. Naš lovni turizam je zaista na visokom nivou, ali se dosad nije dovoljno ulagalo. Imamo i dosta lovaca posetilaca iz inostranstva zbog čega želimo da sredimo lovački dom. Najveći kapaciteti Boke su lovni turizam i poljoprivreda, kojom se bavi većina meštana.
Kakva iskustva nosite sa studija koje ste završili u inostranstvu?
– Na osnovnim studijama bio sam stipendista kompanije NIS i Ruskog doma, kada odlazim u Rusiju. Paralelno sa studiranjem učio sam i jezik, koji mi je do tada bio nepoznat. Uspeo sam da završim magistarske studije kao najbolji student Katedre bušenja Uhtinskog univerziteta, zbog čega sam dobio preporuku da nastavim dalje školovanje. Kroz dve godine u Rusiji imao sam prilike da čujem iskustva velikog broja studenata, učestvovao sam na mnogim simpozijumima i kongresima.
Dok sam radio u NIS-u, imao sam priliku da obavim praksu u Frajbergu (Nemačka) i upoznam se sa njihovim načinom rada. Sve ovo mi je pomoglo da unapredim svoje profesionalno iskustvo. Sada se i sam bavim pitanjima obrazovanja. Stručno znanje primenjujem jednom godišnje u osnovnim školama svoje opštine kada učenicima držim predavanja u vezi sa raznim geološkim razdobljima. Uvek odlično prihvataju ove informacije.
Koliko Vam stečeno akademsko iskustvo pomaže pri radu u Opštinskom veću?
– Kada prođete sve strukture od osnovne škole do fakulteta, možete da sagledate kako funkcionišu stvari u celini. Trudio sam se da kao student budem aktivan u svim sferama društvenog života, i iskoristim kontakte. Iskustvo koje imam pomoglo mi je da steknem uvid u to kako se obrazovanje može primeniti, i kako mi, kao lokalna samouprava, možemo pomoći mladima.
Nekoliko puta sam organizovao besplatne ekskurzije za učenike prvog i četvrtog razreda srednje škole: obilazili smo Maticu srpsku, Arhiv Vojvodine, Pokrajinsku skupštinu, Muzej iluzije, sportske događaje. Takođe, Opština Sečanj već tri godine đacima obezbeđuje školski pribor. Trudimo se da redovno podstičemo uspešne učenike nagradama, kao što smo radili prošle godine. Upravo su oni pokazatelj našeg uspeha. U planu je još ovakvih aktivnosti.
Šta je Vas podstaklo da se politički angažujete?
– Najveći podstrek su bili lični razlozi i nepravda koju sam doživeo 2012. i 2013. Tada sam počeo više da se bavim aktivizmom u svojoj lokalnoj zajednici. Od svih političkih opcija najviše mi je ideološki odgovarala Srpska napredna stranka, čije je sagledavanje tadašnjeg političkog stanja u državi bilo najsličnije mom.

A. Ilijev