ZLATNA I BRONZANA MEDALJA U SOLUNU ZA KULINARSKO UMEĆE

Vredi se potruditi za ono što se voli!

U Zrenjanin je naša sugrađanka Milana Čugalj (studentkinja četvrte godine Gastronomije) nedavno je donela dva odličja sa gastronomskog internacionalnog takmičenja u Grčkoj (12th International Culinary Competition of Southern Europe). Ovaj događaj okuplja učesnike sa područja Južne Evrope. Ove godine učešće je uzelo 400 studenata i profesionalnih kuvara u 27 kulinarskih kategorija. Pored toga angažovan je veliki broj sudija iz 15 država.
Milana je u kategorijama živinsko meso i restoranski desert osvojila dve medalje.
– Pripremala sam čokoladni kolač sa suvim šljivama i orasima, preliven ganažom od crne čokolade i posut biberom. Pored njega tu su bile ušećerene kore narandže, šljive natopljene u šljivovici, sos od narandže i sveže šljive sa mentom flambirane u rakiji. U Solunu su bili oduševljeni što sam koristila šljivovicu, naše kulturno nematerijalno nasleđe koje je pod zaštitom UNESKO – objašnjava Milana.
Kako kaže, inspiraciju za desert pronašla je u bogatoj tradiciji naše zemlje zbog čega je nagrađena zlatnom medaljom. Za jelo od piletine ponela je bronzu.

– Prvog dana, kad sam pravila piletinu, još nisam poznavala teren. Imala sam problem sa rernom i nisam uspela u tom trenutku da se snađem. Svakako sam zadovoljna, pohvalili su higijenu i sve ostale segmente koji su bili bitni. Ovo mi je motivacija da se kroz dve godine ponovo prijavim za takmičenje – istakla je sagovornica.
Interesovanje za kulinarstvo postoji još od njene desete godine, zbog čega se odlučila za dalje školovanje na Prirodno – matematičkom fakultetu (PMF) u Novom Sadu.
– Svi u porodici kuvaju i bili su mi podrška. Zadovoljna sam smerom jer pored teorije postoji dosta prakse i smatram da je dobro osmišljen. Kad god postoje neka dešavanja ja se uvek prijavljujem za volontiranje i rad. Svojim zalaganjem došli smo do toga da su i profesori sami izabrali nas četvoro za ovakvu vrstu takmičenja – govori mlada sugrađanka.
Uspeh je ostvarila uz pomoć mentora: dr Bojane Kalenjuk Pivarski, dr Maje Banjac i Gorana Radivojevića. Ona i njene kolege (studenti Velibor Ivanović, Stefan Šmugović i Milica Petrušić) ostvarili su zajedno zavidne rezultate.
Milana je trenutno student – demonstrator na svom fakultetu. Pored obaveza, povremeno stiže da se bavi i hobijem.
– Kad nešto volim za to se baš i potrudim, ulažem u svoje znanje. Privatno se bavim šminkanjem. Do sad sam dobila 23 diplome iz ove oblasti. To mi je dodatni posao, mada često ne stignem da se bavim njime zbog fakultetskih obaveza.

A. Ilijev
Foto: privatna arhiva