VELIKA PONUDA MLEKA SNIZILA JE OTKUPNU CENU

Sada je teško pronaći kupca

Ono što je poslednjih meseci najavljivano da će se dogoditi na svetskom, ali i domaćem tržištu mleka, ovih dana se ostvaruje u praksi. Belog napitka ima sve više, u mlekarama postoje zalihe, te se za njega nudi niža otkupna cena. Nedavno je država, uvođenjem dodatnih nameta za uvoz mleka i proizvoda od njega (15 dinara po litri, a za gaudu, odnosno kačkavalj 30 dinara po kilogramu) pokušala da zaustavi pad otkupne cene i tako zaštiti srpske farmere. Kako je saopštilo ministarstvo za poljoprivrednu, tačnije Uprava za agrarna plaćanja, 1. aprila će početi isplata premija za prvi kvartal ove godine. Podsetimo, navedeni podsticaj je sa 10 povećan na 15 dinara. Premija za krave je 30.000 dinara, za kupovinu steone junice 170.000, a za žensko tele 200.000 dinara za dve godine.
Pojedini proizvođači ipak smatraju da niža otkupna cena nije realna. Tako je Jugoslav Tomić iz Stajićeva prolio mleko, umesto da ga isporuči prerađivačima.

– Neću da prodajem u bescenje, jer je svaki litar velikom mukom i radom proizveden. Pet godina sam plasirao preko mlekare „Belkino”. Imali smo izuzetno korektnu saradnju, dogovorena cena je uvek poštovana. Ali, početkom marta ponudili su mi nižu cenu koju u prvi mah nisam prihvatio i to je bio okidač da prestanem sa daljim isporukama. Ceo život moja porodica i ja gradimo farmu i zato mi teško pada kada dolaze pojedine mlekare i nude mi da prodajem mleko za 30 ili 40 dinara za litar – dodaje Tomić.
On veli da nije imao drugo rešenje, izuzev da prosipa mleko, da na klanje pošalje 30 krava, kao i da smanji kvalitet ishrane grla koja uzgaja.
„Belkino” posluje u sastavu kompanije „BB trejd”. Zoran Jelić, izvršni direktor proizvodnje, navodi da način na koji je okončana saradnja sa Tomićem nije praksa tog preduzeća u odnosima sa dobavljačima.
– Farmeru smo ponudili cenu od 70 dinara za liatr, što je za samo sedam dinara niže od one koja mu je isplaćena za februar. Uradili smo to i sa ostalim našim farmerima koji su svesni situacije na tržištu i ogromnih količina mleka koje se trenutno nude. Bilo je to 6. marta. Tomić je odbio dalju saradnju uz napomenu da je to niska cena – rekao je Zoran Jelić.

Pošto su prethodne dogovorene obaveze istekle zaključno sa 15. martom, u ovoj mlekari su izlaz potražili na drugoj strani.
– Uspeli smo da od poljoprivrednika iz ovog dela Banata obezbedimo količine koje nam je do sada isporučivao Tomić. Smaram da smo bili izuzetno korektni i u znak dugogodišnje saradnje, ponudili smo mu da u narednim danima preuzmemo svo mleko koje proizvede. Cilj nam je bio da mu pomognemo dok eventualno ne pronađe novog kupca. To je bila i preporuka našeg direkora Darka Bjeloglava koji je i lično razgovarao sa Tomićem – dodao je Jelić.
On je istakao da ne želi da ulazi u bilo kakvu polemiku. Naglasio je da priznanice i računi svedoče da je mleko redovno i na vreme isplaćivano svima, pa i farmeru iz Stajićeva.
Vukašin Baćina, predsednik Udruženje stočara Banata kaže da je pokušao da pomognem kolegi Tomiću.
– Zatražio sam intervenciju od pojedinih mlekara. Svi su u problemu sa viškom mleka i sira i teško je naći kupca. Tako je u celoj Evropi. Moramo da delimo sudbinu sa mlekarama i verujemo u državne podsticaje. Drugo nam ne preostaje – kaže Baćina.
Andej Beslać, direkor „Mlekoprodukta”, odlično poznaje aktuelnu situaciju.Ističe da je tržište preplavljeno mlekom te ga je teško prodati.

N. Božović

  • MANJE MUZNIH KRAVA
    U Srbiji je poslednjih godina desetkovan stočni fond. Tako je i u srednjem Banatu. Nedavno se na skupu stočara čuo podatak da na navedenom područuju samo od prošle godine ima 3.000 muznih krava manje. Trenutno se uzgaja 18.000 grla, s tim da od 56 neseljenih mesta ovog regiona, u pojedinim selima nema više od pet ili šest krava.