KAKO JE U „BB KOMPANI” REŠEN PROBLEM NESTAŠICE MLEKA

„Belkinov” potok nije presušio

Od pre 14 godina kao sastavni deo našeg kolektiva posluje mlekara „Belikino” koja je očuvala preradu od desetak hiljada litara mleka mesečno. Snabdevamo 160 sopstvenih maloprodajnih objekata, a osim toga na tržište isporičujemo još oko 4.000 litara belog napitka – ističe Darko Bjelogavv, vlasnik i direkor „BB Kompani”.
On naglašava da je ostvarena stabilna saradnja sa stalnim kooperantima i zato u tom lancu marketa nije bilo osetnije nestašice mleka. Naš sagovornik smatra da dugoročne stabilizacije u proizvodnji mleka neće biti jer je poslednjih godina drastično smanjen broj muznih krava.
– Iako je jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda, mleko je potcenjeno. Sada je teško sve vratiti u normalne tokove, jer je stočni fond desetkovan. Ne pomaže ni stimulacija, državne mere su zakasnele. Mi činimo ono što možemo. Na primer, pre godinu dana za litar smo plaćali 30 ili 35 dinara, a danas u proseku 50 odsto više. Sačuvali smo sirovinsku bazu upravo kroz korektan i krajnje poslovan odnos u vezi sa cenom mleka – navodi Bjeloglav.

JUGOSLAV ZA PRIMER
Način na koji „Belkino” sarađuje sa kooperantima najbolje pokazuje primer porodičnog gazdinstva Jugoslava Tomića iz Stajićeva.
– Više od 20 godina sarađivao sam sa „Imlekom”. Pre sedam godina to sam prekinuo. Kratko vreme sam bio kooperant mlekare iz Pančeva, a onda mi je „Belkino” ponudio dugoročnu saradnju koja traje već godinama. Godišnje toj mlekari isporučujem više od milion litara najkvalitetnijeg mleka – kaže Jugoslav Tomić koji je farmerski posao pokrenuo pre 26 godina kada je imao samo pet krava. Danas poseduje farmu sa 280 grla od kojih su 80 muzne krave. One u proseku daju 21 litar mleka dnevno.
– Ovo je rudarski posao, opstaju samo zaljubljenici kao što sam ja. U ceo posao sam „uvukao” kompletnu porodicu. Sve ovo što smo na farmi i oko farme stvorili je od mleka. Obrađujem 300 hektara zemlje, imam savremenu mehanijaciju i osrednju farmu ovaca i koza – rekao je Tomić.
On ističe da je bilo i državnih podsticaja koji su značajni, ali dodaje da često odlaze i na pogrešnu adresu. Precizira da državnu zemlju danas koriste oni koji je izdaju dalje u podzakup i da bi tome moralo da se stane na put.
– Cena mleka je sasvim solidna, ako se uračunaju i državne premije koje često kasne. Mleko će se sigurno uvoziti. Pouzdano znam da je ovog leta zbog suše mnogo stočara odustalo od proizvodnje i mislim da sam jedini u ovom delu Banata koji u porodičnom gazdinstvu ima toliko krava – dodaje Tomić.
Mlekara „Belkino” u Ečki zapošljava tridesetak radnika. Rukovodilac ovog pogona i direkor Zoran Jelić (iako je po obrazovanju diplomirani ekonomsta), odično je upućen u proizvodnju i preradu mleka.

NEMA MLEKA ZA SIR
– Veliki je podvig u sadašnjim uslovima održati višegodišnji prosek u preradi mleka. Za to su najzaslužniji naši kooperanti i dvadeset sabirnih stanica koje imamo širom Vojvodine. Pasterizovano mleko je prioritet, posebno u ovoj godini nestašice. Na tržište smo dnevno isporučivali i 4.500 letara. Tu su i naši drugi programi, ali nemamo dovoljno mleka za značajniju proizvodnju sireva – iskren je Jelić, koji  ističe da se letošnja suša odrazila na kvalitet mleka koje je nekada imalo 3,9, a danas je 3,6 posto masti, a uz to su i proteini smanjeni.

– Mleko i mlečni proivodi su sastavni deo našeg trgovinskog lanca. Upravo u ovakvim i sličnim nestašicama uviđamo koliko je značajno što imamo sopstvene potecijale u proizvodnji hrane bez obzira da li je u pitanju mleko, meso ili povrće – zaključuje Jelić.
Poslovna strategija i dugoročno vizionarstvo stalno se u „BB kompani” nadograđivalo, pa će tako biti i u narednom priodu.
– Potrošača možete dugoročno zadržati samo ukoliko on u vas stekne poverenje. Cene jesu bitne, ali je u „poplavi” proizvoda sumnjivog kvaliteta, koji često i bez veće provere stižu iz uvoza, od presudnog značaja sopstvena proizvodnja. Tome ćemo u narednom periodu posveti još veću pažnju – poručuje Darko Bjeloglav.

Nikola Božović

  • SELA BEZ KRAVA
    Statistički podaci govore da je samo u poslednjih godinu dana značajno uništen stočni fond kada su u pitanju muzne krave. U pitanju je oko 55 hiljada grla. U brojnim ruralnim sredinama krava gotovo da i nema. Botoš je jedno od malobrojnih sela u ovom regionu u kojem ima oko trista krava, a postoje i dva otkupna mesta za mleko.
  • NA PIJACI 15O DINARA LITAR
    Na zrenjaninskim pijacama mleko se ovih dana prodavalo po ceni od 150 dinara za litar. Jedan farmer iz okoline Zrenjanina tvrdi da postoje i nakupci koji za mleko nude tako visoku cenu, da bi ga kasnije prodali još skuplje.
  • POVEĆAN UVOZ
    Prema podacima Privredne komore Srbije, u prvoj polovini ove godine je, u odnosu na isti period prošle, uvoz mleka i mlečnih proizvoda povećan za 50 odsto. Za uvoz je izdvojeno 105 miliona evra. Ovih dana, zahvaljujući mleku iz Poljske, Mađarske i Nemačke, tržište je bolje snabdeveno.