PROMOCIJA KNJIGE „TRENER MAČEVANJA“ VESELKA DUMITROVA DUME: Mačevanje je sport individualaca

– Koliko juče u listu „Zrenjanin“ izlazili su tekstovi o „mladom, perspektivnom treneru Dumitrovu“. Mislim da sam samo jednom zažmurio, a onda se natpis promenio u „iskusni trener Dumitrov“. Vodio sam četiri reprezentacije na tri kontinenta, radio kao tehnički direktor na svetskim i evropskim prvenstvima, imao sam sreće da upoznam vrhunske trenere i produkt svega toga je knjiga „Trener mačevanja“ – kazao je jedan od najpoznatijih predstavnika ovog sporta u Srbijij a i šire – Veselko Dumitrov Duma na promociji svoje knjige u petak, 23. novembra u svečanoj sali Crvenog krsta. Prostoriju su do poslednjeg mesta ispunili sugrađani, ljubitelji mačevanja, ali i gosti iz drugih gradova.


– Jako mi je drago da vidim toliko dragih lica, mojih mačevalaca različitih generacija – obratio se na početku večeri Veselko Dumitrov. Ponikao je u u MK „Omladinac“, gde je dugo godina podučavao mlade mačevaoce, a potom je kao trener radio u Sloveniji, Tunisu, Saudijskoj Arabiji.
– Trideset i pet godina sam u ovom sportu, većim delom kao trener. Radio sam sa vrhunskim sportistima, od kojih sam mnogo naučio. O mačevanju sam saznavao na teži način, sakupljajući iskustva po svetu, a ova knjiga je prilika da neki mladim ljudima skratimo taj put – kazao je Veselko Dumitrov, dodavši da delo počinje rečenicom da je mačevanje individualni sport, ali i sport individualaca:
– Tokom vekova, tehnike se nisu menjale, već samo pristup, način treninga i pravila. Svaki trener posle nekog vremena proizvodi školu mačevanja u koju ugrađuje sopstveni osećaj ritma, distance, brzine, logike. U knjizi sam pokušao da objasnim da ne postoji dogma u mačevalačkom sportu, granice su samo okviri pravila. Sopstvenom maštom trener može da proizvede sjajne, atipične mačevaoce – opisuje ovaj sport Veselko Dumitrov.
Knjiga „Trener mačevanja“ prvi je udžbenik o mačevanju u novijoj istoriji Mačevalačkog saveza Srbije, naglasio je na promociji predsednik ove organizacije Dejan Ruski.

М.М.