PROTEST RADNIKA POŠTE: Mobing i ćutanje sindikata

Radnici Pošte Srbije protestovali su danas ispred glavne zrenjaninske filijale ovog preduzeća, zahtevajući smenu upravnika Ivana Svojića i imenovanje novog koji bi zaustavio maltretiranje zaposlenih i koji bi rukovodio firmom u javnom interesu.

Prema peticiji koju su nezadovoljni radnici Pošte pokrenuli, a koju je, kako je rekao Petar Petrović (jedan od potpisnika), i pored velikih pritisaka i pretnji potpisalo 20 zaposlenih, zahteva se odluka o razrešenju Svojića.

– Razlog današnjeg okupljanja je bunt protiv upravnika od kojeg radnici trpe pritiske još od obustave rada u decembru 2019. godine. Neposredno nakon tog događaja Svojić je počeo da se sveti zaposlenima koji su obustavu pokrenuli. To čini pod okriljem kolektivnog ugovora koji rukovodiocima služi za kažnjavanje radnika, a koji svaki dan krše – kaže Petrović.

Radnici naglašavaju da više nemaju kome da se žale za mobing koji trpe, i ističu da ne postoji nijedan sindikat koji brine o njihovim pravima.

Demonstrante su podržale kolege iz Beograda i Novog Sada, kao i predsednik udruženih sindikata Srbije „Sloga” Željko Veselinović. On je ukazao da su radnici zrenjaninske pošte mobingovani od strane upravnika, koji je ujedno i zamenik predsednika jednog od sindikata što je, smatra Veselinović, najblaže rečeno sukob interesa.

– Predstavnici sindikata postavljeni su na vodeća mesta menadžmenta da se obračunavaju sa neposlušnim radnicima, što je za mene dovoljan dokaz da ovde ništa ne funkcioniše kako treba. Smatram da protest pokazuje veliku hrabrost radnika, koji u vreme kada se ljudi plaše za egzistenciju i posao, organizuju protest i bore za svoja prava – pružio je podršku Veselinović.

Upravnik čiju smenu radnici zahtevaju protest je posmatrao sa prozora zgrade glavne pošte, a nezadovoljni radnici su ga uz galamu i zviždanje pozivali da siđe i suoči se sa njima. Skup se odvijao uz nadzor policije i komunalne milicije čiji je zadatak bio da osigura poštovanje epidemijskih mera.

 

Opširnije u štampanom izdanju…

J.Šormaz

Foto: D. Petrović

Petar Petrović
Željko Veselinović