PRVI DANI VANREDNOG STANJA PROGLAŠENOG ZBOG ŠIRENjA KORONa VIRUSA: ŠTA PROPISUJU UREDBE, NAREDBE I MERE

Izolacija za sve, najavljena podrška za najugroženije

Bez okupljanja, poseta, izlazaka iz kuće bez preke potrebe – osim kada se ide u prodavnice i apoteke, da se baci smeće ili kada se vode ljubimci u šetnju. Preporuka za sugrađane starije od 65 godina jeste da uopšte ne izlaze iz kuća – neke su od mera su koje su na snazi, nakon što je u nedelju uveče, 15. marta, proglašeno vanredno stanje u državi zbog širenja novog korona virusa.

MERE GRADSKOG ŠTABA
Narednog dana, u ponedeljak, Gradski štab za vanredne situacije Zrenjanina usvojio je mere bezbednosti. Između ostalog, obustavljen je rad svih obrazovnih institucija, vrtića u Predškolskoj ustanovi, radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je od 8 do 20 časova. Ustanove za socijalnu zaštitu zatvorile su dnevne centre i klubove za odrasle i starije, a sa radom prekidaju i gradski sportski objekti. Mere predviđaju i da će pomoć za građane biti organizovana putem Crvenog krsta, volontera, dobrovoljnih vatrogasnih društava, jedinica civilne zaštite opšte namene i drugih organizacija.
Gradska uprava formirala je i kol-centar koji će biti u kontaktu sa mesnim zajednicama, kako bi se najstarijim sugrađanima koji ne mogu izlaziti iz svojih domova dostavljale namirnice, lekovi ili za njih organizovala lekarska pomoć. Ovo će obavljati volonteri, a u kol-centru je otvoreno šest telefonskih linija: 066/8660591, 060/866-0592, 066/8660593, 066/8660594, 066/8660595 i 066/8660600.

NAREDBA MINISTARSTVA – KOME SE ZABRANjUJE KRETANjE
Nakon što je predsednik Republike u nedelju objavio da se proglašava vanredno stanje, Vlada Srbije je u narednim danima usvojila nekoliko uredbi, odluka, a ministarstva su donela naredbe koje se tiču ponašanja građana i službi tokom vanrednog stanja.

 

 

Opširnije u štampanom izdanju