PRVI KONCERTI ZRENJANINSKE FILHARMONIJE: Simfonijska razglednica – Novi Sad i Žitište

Kada smo već informisani da su „Dani piva“ odloženi, a sa njima i sada već tradicionalni koncert Zrenjaninske filharmonije, stiže vest da su, nakon šest meseci pause, članovi Filharmonije organizovali prve probe. Reč je o koncertima Zrenjaninske filharmonije u novosadaskoj Sinagogi, 1. septembra i u Žitištu, u Sportskom centru „Dragan Vučurević Vučko“, u petak, 4. septembra.

Pred publiku Zrenjaninska filharmonija izlazi u svedenijem obimu – koncertriraće samo 20 muzičara. Solisti su Mirna Radulović i naš tenor Ljubomir Popović, a diriguje Mikica Jevtić. Na programu je filmska muzika.

Bilo je krajnje vreme za koncert, mesecima se nismo sastajali, ali kako nas, muzičare, niko ne može da odvoji od svog instrumenta, tako ni korona nije zaustavila vežbanje – kaže direktor Zrenjaninske filharmonije Roman Bugar.

Nismo pomišljali da će se pandemija tako odužiti i da neće biti pivske manifestacije i našeg koncerta. Mere su sada donekle ublažene, te se otvaraju i vrata pozorišta i bioskopa, uz poštovanje svih propisanih mera, te smo i mi nastavili svoje aktivnosti – navodi on.

Prema rečima Romana Bugara, namera je bila da pripremaju koncerte i za publiku u manjim sredinama, koja nema priliku da dolazi na velike koncerte. Tako će, kako podseća naš sagovornik, ovo biti pri simfonijski koncert u Žitištu.

Publika je već nestrpljiva, kao što smo i mi, i već prve probe pokazuju koliko smo jedni drugima nedostajali – kaže Roman Bugar. – Biće vremena, nadamo se, da to sve nadoknadimo.

Branka Jajić