PRVO GALA, DONATORSKO VEČE ZA NURDOR OKUPILO JE U HOTELU „VOJVODINA” MNOGO FIRMI I POJEDINACA

Svi žele da pomognu malim superherojima

Humanitarnoj akciji odazvalo se oko 200 ljudi, koji su prikupili više od milion dinara za otvaranje roditeljske kuće u Beogradu

PRVO GALA, DONATORSKO VEČE ZA NURDOR OKUPILO JE U HOTELU „VOJVODINA” MNOGO FIRMI I POJEDINACA
Nedavno smo u našem listu objavili priču kako okupljena zajednica koju čini pet volontera iz Zrenjanina – Marija Laketić Ljevar, Jelena Đorđević Perc, Aleksandra Tabakov, Olga Mošorinac i Dejan Vujović želi da organizuje prvo Gala veče za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) da bi prikupili novac za otvaranje roditeljske kuće u Beogradu.
Oni su svoju zamisao ostvarili prošlog četvrtka, kada se na manifestaciji u Hotelu „Vojvodina” okupilo oko 200 ljudi dobre volje koji su donirali novac za objekat namenjen boravku dece koja su na lečenju van mesta prebivališta, u centrima koja imaju hemato-onkološka odeljenja (Novi Sad, Beograd i Niš), kao i njihovim roditeljima i starateljima.

PORUKA LJUBAVI
Čast da otvori skup pripala je Gradskom dečjem horu Kulturnog centra kojim diriguje mr Senka Milisavljević. Potom je govorila Jelena Đorđević Perc koja se, u ime organizacionog tima volontera NURDOR-a, zahvalila svima koji su se odazvali pozivu i šalju poruku ljubavi.
– NURDOR postoji već 15 godina i prvi put organizujemo donatorsku večeru. Jako mi je drago što je to baš u Zrenjaninu, jer sam rođena Zrenjaninka. Hvala mom gradu, odziv je sjajan. Ideja je potekla od naše volonterke Marije Laketić Ljevar, koja je zajedno sa timom volontera uspela da realizuje našu veliku želju – rekla je Joland Korora, predsednica Upravnog odbora NURDOR-a i majka deteta izlečenog od raka.
– Kada se čovek nađe u muci, dobro je imati podršku, a večeras mi podržavamo male superheroje koji se suočavaju sa najtežim trenucima u svom životu i imaju najjačeg protivnika. Oni tiho i dostojanstveno biju bitku u četiri bolnička zida, a mi smo im pružili svoju ruku, vreme i novac. Ovo je divno veče, prepuno emocija i još jednom se zahvaljujem svim donatorima. Kapaciteti u postojećoj roditeljkoj kući u Beogradu su puni, tako da je neophodno da imamo još jednu. Svakog dana se jedno dete razboli u Srbiji, a nedeljno jedno premine, te je statistika poražavajuća.

PREVENCIJA JE VAŽNA
Veliki aplauz usledio je kada je Marija Laketić Ljevar ponosno istakla da je do 15 časova tog četvrtka prikupljeno više od milion dinara za roditeljsku kuću, u čemu su pomogle firme, poznate ličnosti, sugrađani, volonteri…
Gostima su se obratili Vanja Grbić, istaknuti sportista, dr Nedeljka Boškov, onkolog, Uglješa Šajtinac, pisac, Miljan Vuković, glumac, Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Zoran Kostić Cane („Partibrejkers”), Nikola Škorić, glumac serije „Državni posao”.
– Ovo je prilika da se podsetimo onih kojima je pomoć potrebna, a sa druge strane, da podsetimo sebe da možemo da uradimo nešto više. Tražiti izgovore ili probleme je u ljudskoj prirodi, ali isto tako i traženje solucija. Da li će biti teža ili lakša, to nije bitno. Važno je da smo svesni odgovornosti, jer jedan čovek može mnogo da uradi, samo što mora da veruje u to – poručio je Vanja Grbić.
Kako je rekao, saradnja sa NURDOR-om počela je pre dve godine kroz kampanju „I ja se borim”. Grbić je posetio bolnicu u Poljskoj gde se oko 3.000 mališana leči od raka i ukazao na to da ako se više budemo bavili prevencijom, manje ćemo se baviti lečenjem.

VELIKO DELO
Dr Nedeljka Boškov podsetila je da u životu ništa nije slučajno, jer je Gala veče održano 22. novembra, na dan kada se proslavlja Sv. Nektarije Eginski, zaštitnik obolelih od malignih bolesti. Dr Boškov nije želela da govori o statistici, ali je napomenula da veruje u imunologiju koja će mnoge maligne bolesti učiniti izlečivim, kao i da se na tom putu borbe profesionalci veoma trude da najbolje moguće leče pacijente.
– U malignoj bolesti nije bolesno ni dete, ni odrastao čovek, već cela porodica. Pomoć i podrška porodici, od trenutka suočenja sa kancerom pa do samog kraja su najvažniji. Kroz 27 godina gradeći Onkološko odeljenje sa timom saradnika, naučila sam da razumem ono što je samo proklamovano ponekad – niko ne zna težinu tuđeg tereta. Ako imamo ljubavi i zavirimo u tuđ teret, postaćemo bolji ljudi. Donirajući večeras i čineći veliko delo koje će biti na korist mnogim roditeljima i mališanima, mi zidamo nešto veliko i značajno u šta ugrađujemo ljubav – istakla je dr Boškov i pročitala „Himnu ljubavi” za kraj.
Humanitarno veče svojim glasovima i energijom ulepšali su Maja Žizon u pratnji „Orijent busa” i grupa „Neverne bebe”, koji su oberučke prihvatili poziv da učestvuju u humanitarnoj akciji. Gala veče – veče suza i smeha, a Marija, Aleksandra, Olga, Jelena i Dejan imaju čime da se ponose i na tome im čestitamo.

  • TIŠINA…
    – Mi pisci pišemo protiv neke tišine, sa potrebom da se naša reč čuje. Kad pišemo drame, mi podrazumevamo da će glumci izgovoriti taj tekst i oni će se boriti za tišinu pozorišne sale. Postoje različite vrste tišine zbog kojih pišem. Nju ne možemo prizivati, ona dolazi u raznim oblicima. Tišina o kojoj sam najviše razmišljao ovih dana je ta koja nastaje u trenutku kada roditelj sazna da njegovo dete boluje od opake i pogane bolesti. Hteo bih da vas zamolim za pola minuta tišine, da pokušamo da zamislimo onu kroz koju prolazi roditelj koji zna da od tog trenutka život više nije isti. Mogu da rade telefoni, da se čuje escajg, ali samo da zaćutimo na kratko – reči su Uglješe Šajtinca na koje niko u sali nije ostao ravnodušan. Šajtinac je poručio da takva bude još jedna na našem spisku tišina protiv kojih se borimo.

I. ISAKOV