PRVOMAJSKI URANAK : Izletište „Šumice“ poluprazno

Izletište „Šumice“ tradicionalno prvomajsko sastajalište Zrenjaninca  bilo je danas pre podne, blago rečeno, poluprazno. U senci ruine Motela, svojevrsnom simbolu propadanja ovdašnje privrede, na uredno pokošenim travnjacima, izbrojali smo najviše 20-tak šatora i mladih družina koje su se ovde okupile na prvomajskom uranku. Prodavac koji unazad četiri godine najmlađim izletnicima prodaje plastične igračke i balone, veli da na izletištu ne pamti slabiju posetu.  Kaže da je na prvomajskom uranku svojevremeno bilo više ljudi čak i kada je padala kiša. Miroslav Milanović, koga smo na izletištu poznatom i po imenu „Motel“ zatekli u najbrojnijem društvu, rekao nam je da mu je žao što nema više ljudi. Nije mogao da nam objasni da li je razlog slabe posete „poklapanje“ prvomajskog uranka sa Uskrsom, sve manji broj radnika u gradu na Begeju i okolini, ili je Zrenjanince uplašila najava pogoršanja vremena.

rsz_20160501_prvi_maj_i_grad_1457 rsz_20160501_prvi_maj_i_grad_1509 rsz_20160501_prvi_maj_i_grad_1507 rsz_20160501_prvi_maj_i_grad_1505 rsz_20160501_prvi_maj_i_grad_1492 rsz_20160501_prvi_maj_i_grad_1464

Posetioce jutros nismo zatekli ni u  „Ajderovom malom raju“, „muzeju“ uspomena na mladost, SFRJ, Tita, socijalizam, bratstvo i jedinstvo koji u svom dvorištu ima naš sugrađanin Milan Ajder … Maltene preko puta njegovog  „crvenog spomenara“, u industrijskoj zoni „Bagljaš“,  gde su fabrike koje imaju najveći broj zaposlenih, sve je takođe bilo pusto. Radnici, nekada poznati i kao proleteri, dobili su zasluženi predah. S obziram na plate koje ovde imaju većina njih sigurno ne može da priušti druženje kakva su nekada samoupravljači organizovali – uz pivo i mnogo mesa sa roštilja.

rsz_20160501_prvi_maj_i_grad_1549Vetrovito prepodne mnoge je onemogućilo u nameri da pripreme roštilj. Vreme je, međutim, pogotovalo našem sugrađaninu koji je izašao u atar da pušta zmaja i uživa u njegovom letenju. „Vratolomnije“ zmaja i njegove boje  sugerisale su pitanje vlasniku… Da li je njegov zmaj simbol jedne države države nastale raspadom SSSR-a ili možda stranke koja je u prvoj deceniji 21. veka „vedrila i oblačila“ Srbijom, a nedavno je na izborima jedva prešla cenzus, kratko nam je odgovorio: „Izaberite sami“.

Z. Dedić