PSIHOLOŠKA SAVETNICA PREDLAŽE KAKO NAPISATI DOBAR CV

1 za intervju o cvIskreni, skromni i precizni odgovori
Većina mladih se nakon stečene diplome srednjeg ili visokog obrazovanja nađe u situaciji, kada se pita: „I šta sad?”. Kako to obično ide, nakon slavlja sledi prijavljivanje na Biro za zapošljavanje, pa se radost vrlo brzo pretvori u „muku” jer traženje posla nije baš lak zadatak. Prilikom konkurisanja na oglase za posao potrebno je dostaviti svoju biografiju, odnosno kako se to popularnije kaže CV, a da biste ga pripremili što bolje u tome će vam pomoći pedagog, psihološka savetnica i trener asertivne komunikacije, Marina Đurin Josić.
Kako CV treba da izgleda i na šta treba da se obrati pažnja?
Kod pisanja biografije, možete biti kreativni i dati mu lični pečat, nešto što će vas izdvojiti od drugih, ali je važno da ostanete poslovni. Vi se na ovaj način prvi put predstavljate poslodavcu. Oni najčešće nemaju vremena, pa je zato važno da ukratko sebe predstavite u što boljem svetlu. Idealno je da CV ne prelazi jednu A4 stranu. Font kojim treba da pišete je times new roman, calibri, arial ili tahoma. Veličina slova treba da bude između 10 i 12, nikako preko toga i koristite jedan font u crnoj boji. Neophodno je da bude pregledan, uredan i lak za čitanje. Samo velika slova, iskošene i podvučene reči ne deluju poslovno. Koristite naša slova i obratite pažnju na pravopis.
Šta je važno istaći u biografiji?
Obavezno je navesti lične podatke, u gornjem uglu. Potrebno je uneti ime, prezime i kontakt (adresu, broj telefona, imejl adresu). Fotografija nije obavezna, ali je poželjna.
Navedite koju ste srednju školu ili fakultet završili i gde se nalazi. Upišite koji je smer u pitanju. Prvo se navodi najskorije obrazovanje i prosek ako je veći od 8,00. Zatim navodite najskorije poslove koje ste radili (ako imate takvo iskustvo). Obavezno treba navesti i poslove koje ste obavljali, a koji nisu u opisu radnog mesta. Takođe možete navesti i školsku praksu, honorarne i volonterske poslove, projekte i istraživanja na kojima ste bili angažovani.
Kada navodite poznavanje jezika, naglasite koji je vaš nivo znanja (osnovni, srednji, odličan). Isto tako istaknite koliko ste vešti u radu na računaru. Ukoliko ste učestvovali na nekom seminaru ili ste pohađali neki kurs, i to napišite jer time pokazujete da ste osoba koja želi da se usavršava. Navedite sposobnosti, stečena znanja nakon kursa i ovlašćenja jer vas to može istaći od drugih kandidata. Kada navodite svoje lične osobine, budite spremni da na intevjuu primerima i konkretnim situacijama potkrepite osobine koje ste naveli. (npr. analitičnost i preciznost za knjigovođu, komunikativnost i elokventnost za prodavca i slično). Ukratko navedite vaša interesovanja i hobi. Hobi koji navodite treba da istakne vašu specifičnost.
Da li je neophodno priložiti i motivaciono pismo i šta ono treba da sadrži?
Na početku svog konkurisanja za radno mesto nisam najbolje razumela zašto je potrebno motivaciono pismo. Kada se pozicija promenila i kada sam došla u situaciju da čitam tuđe prijave za posao, motivaciono pismo je bilo ono što je odmah istaklo kandidate. Ono često igra presudnu ulogu u odluci poslodavca, koje će kandidate pozvati na intervju, čak i ako u oglasu ne stoji da je neophodno. Ovo je prilika da pokažete da ste upravo vi pravi kandidat.

I. Božić