PTIČIJI GRIP U ZRENJANINU – Grad zaraženo područje

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdilo je našoj redakciji da je Uprava za veterinu u četvrtak, 26. januara, donela Rešenje o pojavi ptičijeg gripa – avijarne influence kod divljih ptica na dve lokacije na području Grada Zrenjanina i proglasila zaraženo područje u poluprečniku od najmanje najmanje tri kolemetra i ugroženo područje od najmanje 10 kilometra od žarišta, odnosno mesta uginuća labudova. Istovremeno, naložene su i zakonom propisane mere.

Iz Ministartva poljoprivrede naglašavaju kako se na zaraženim i ugroženim područjima kontinuirano vrši popis, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima.

-Vlasnicima i držaocima se preporučuje  zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti. U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno povećanim uginućima, potrebno je obavestiti veterinara radi blagovremenog preduzimanja daljih neophodnih mera – ističe se u saopštenju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Z.D.