PUKOVNIK NIKOLA DEJANOVIĆ, NOVI KOMANDANT KOMANDE ZA RAZVOJ BANATSKE BRIGADE

Iz mirovnih misija na službovanje u Zrenjanin
Na dužnost komandanta Komande za razvoj Banatske brigade i Garnizona Zrenjanin došao je sa dužnosti zamenika načelnika Centra za mirovne operacije. Pukovnik Nikola Dejanović do sada je više puta je pohvaljivan, nagrađivan i odlikovan u toku vojničke karijere. Kancelariju u Zrenjaninu krasi mu i sablja, simbol oficirske časti koju mu je predao Boris Tadić, tadašnji predsednik države, a koja se uručuje trojici najboljih kadeta u rangu.
Rođen je u Osijeku 1969. godine. Vojnu akademiju završio je 1992, a 2006. godine uspešno je završio komandno-štabno, a 2010. generalštabno usavršavanje. Bio je na dužnostima u 72. Specijalnoj brigadi i Štabu Četvrte brigde Vojske Srbije, a za list „Zrenjanin” govori o planovima u Garnizonu i vojnim aktivnostima koje predstoje.

Gospodine pukovniče, s obzirom na to da ste nedavno stupili na dužnost komandanta Komande za razvoj Banatske brigade i Garnizona Zrenjanini, možete li nam nešto reći o Vašim prvim utiscima o jedinici, Garnizonu i gradu Zrenjaninu?
– Utisci su pozitivni, u svakom slučaju. Teritorijalna nadležnost ove jedinice obuhvata gotovo desetinu teritorije Republike Srbije, odnosno prostire se na dva upravna okruga, obuhvata dva grada, 10 opština i više od 20 različitih vojnih objekata u nadležnosti za obezbeđenje. Pripadnici ove jedinice putuju do posla i izvan ovih okvira, pa imamo i kolege iz Beograda, Novoga Sada, Kikinde, Pančeva i Vršca…
U jedinici se trenutno nalazi i pet vojnika na služenju vojnog roka i koji veoma savesno i odgovorno izvršavaju svoje obaveze postavljene pred njih. Svih petoro (dva mladića i tri devojke), odlučili da posle odsluženog vojnog roka, ostanu u Vojsci Srbije (VS), odnosno da zasnuju radni odnos u svojstvu i na dužnostima profesionanih vojnika. Cilj nam je da popularizujemo vojni poziv, da mlade ljude animiramo za rade u službi.
Šta su dobiti povratka Vojske Srbije u Garnizon Zrenjanin?
– Grad je ponovo oživeo tradicije vojnog Garnizona, koji je ovde decenijama, pa i kroz vekove uvek zauzimao značajno mesto. Odnos grada i građana i njihove Vojske uvek je prožet pozitivnim tokovima i uzajmno bio upućen jedni na druge. Takođe, svaki garnizon za svoje građane, pored bezbednosti, nosi i progres u smislu ekonomske povezanosti, ali i mogućnost zaposlenja.
Pomenuli ste i mogućnost zaposlenja u jedinicama Vojske Srbije. Kakav je odaziv na konkurse za poziv u vojnu službu i dobrovoljno služenje vojnog roka?
– Odaziv je bolji nego što smo očekivali. U Vojsci je fluktuacija velika, pošto ovaj poziv traži potpunu posvećenost. Onaj ko se opredeli za posao u VS svakako će spoznati koliko je to častan i odgovoran posao. Vojska Srbije je dužna da svojim građanima obezbedi bezbednost. Da bi uspešno odgovorila svojim misijama, Vojska Srbije kontinuirano nastavlja modernizaciju svojih sredstava i nabavku savremenih borbenih sistema. No, i pored savremene tehnike, najvažniji i najznačajniji resurs VS je bio i ostaje čovek – vojnik.
Da li to znači da je sada Vojska Srbije mnogo otvorenije izašla na tržite rada i želi aktivniju ulogu u zapošljavanju i uopšte, šta to Vojska nudi mladim ljudima u Srbiji?
– Moj odgovor je da! Vojska Srbije je danas stabilan poslodavac, koji nudi svojim zaposlenima različite mogućnosti i perspektive za usavršavanje i neprekidno napredovanje, socijalne programe i zdravstveno osiguranje kako svojim pripadnicima tako i članovima njihovih porodica. Nizom mera Vlade Srbije, poboljšan je materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije, sa perspektivom daljeg unapređenja u određenim segmentima. Ono što je bitno naglasiti, da je konkurs za prijem pripadnika Vojske Srbije neprekidno otvoren. Svaki zainteresovani mladi čovek do 30 godina starosti, pod uslovom da je odslužio vojni rok, može se prijaviti za slobodna radna mesta vojnika različitih specijalnosti. Samo u Komandi za razvoj Banatske brigade postoji nekoliko desetina različitih poslova koja očekuju sve zainteresovane građane koji žele da služe svojoj državi u jednoj od najčasnijih profesija, kroz vojnički poziv i da budu zadovoljni svojim statusom. Pored dužnosti profesionalnih vojnika, strelaca, vozača, čuvara, potrebni su nam i majstori bravari, elektromehaničari, kuvari, moleri, kao i različite stručne logističke specijalnosti.
Možete li nam malo približiti šta je to profesionalni vojnik?
– Ono što Vojska pruža to je svakako uzbudljiv i dinamičan posao pun različitih aktivnosti i mogućnosti za nova znanja, obučavanje u službi i izvan institucija Vojske, beneficiran radni staž, obezbeđeno socijalno i zdravstveno osiguranje za sve svoje pripadnike i članove njihovih porodica. Posebno treba naglasiti mogućnost prijema u profesionalnu vojnu službu, napredovanje uz usavršavanje u službi kao i unapređenje u podoficirski čin. Takođe, u Vojsci se neprekidno usavršava, a samim time i postoji mogućnost i daljeg napredovanja u službi.
Naši vojnici danas ne izvršavaju svoje zadatke samo na teritoriji Republike Srbije, već su često i angažovani izvan njenih granica. Možete li nam nešto reći o učešću naših vojnika u mirovnim misijama van granica Republike Srbije, u kojima ste i sami učestvovali 7-8 godina?
– Učešće Republike Srbije i Vojske Srbije u mirovnim operacijama ima tradiciju dužu od 60 godina. Kao što znate, Srbija je članica i jedan od osnivača Organizacije Ujedinjenih nacija (OUN), kao što je i kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU). Učešćem VS u mirovnim misijama OUN i vojnim operacijama EU, Srbija pokazuje da je punopravan partner sa ostalim državama članicama ove dve međunarodne organizacije. Biti pripadnik Vojske koji učestvuje u mirovnim misijama, znači biti posebno odabran i obučen, biću slobodan reći, dostojan reprezentativac svoje zemlje koji na najbolji način predstavlja miroljubive tradicije države iz koje dolazi, stručnost koju donosi iz jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i obučenost za zadatke iz mandata određene misije. Pored tog osećaja ponosa ali i odgovornosti, učešće u misiji je i prilika za mlade ljude da dodatno zarade. Naglašavam da je svaki pripadnik MO i VS upućen u neku od mirovnih misija, osiguran od međunarodne organizacije u čijim misijam učestvuje ili od Republike Srbije u istom iznosu kao i ostali pripadnici Vojske.

S. Vorkapić