RADIO-AMATERI IZ MUŽLJE PONOVO MOGU DA SE TAKMIČE: Popravljen antenski sistem

Članovi Radio-kluba „Mužlja“ ove godine ponovo će se takmičiti na Svetskom radio-amaterskom šampionatu u organizaciji američkog časopisa „CQ Magazin“, zahvaljujući tome što je Grad obezbedio novac da se sanira antenski sistem koji je bio oštećen tokom nevremena. Mužljanski radio-amateri do sada su pet puta bili evropski prvaci.

20180522-151634_p0

Poslednje veliko odličje osvojio je Ivanko Mandić (pozivni znak: YU7GM) 2016. godine na Svetskom radio-amaterskom šampionatu časopisa „CQ Magazin“. On je u kategoriji jedan operator – jedan opseg, velika snaga 40m CW, zauzeo drugo mesto na svetu i prvo mesto u Evropi u konkurenciji od preko 200 učesnika. Međutim, predstavnici Radio-kluba „Mužlja“ prošle godine nisu mogli da učestvuju na navedenom svetskom šampionatu. Naime, njihov antenski sistem zadesila je havarija koju su uzrokovali olujni vetrovi koji su pogodili Zrenjanin i okolinu. Kako navode u ovom Klubu, ove godine lokalna samouprava pomogla je da sistem privede nameni, tako da će mužljanski radio-amateri pokušati da odbrane titulu na ovom prestižnom takmičenju.

20180522_145606 (1)

Inače takmičenje podrazumeva da se u određenom periodu, a maksimalno do 48 časova, ostvari što više kontakata sa radio-amaterima širom sveta. Na šampionatu pre dve godine Ivanko je za 46 sati rada ostvario 2.984 kontakata sa radio-amaterima širom zemaljske kugle i time obezbedio 792.456 poena što mu je nakon kontrole takmičarskih dnevnika, omogućilo da stane na pobedničko postolje na evropskom kontinentu. To je bila i druga evropska titula za Ivanka Mandića.

Radio-amaterizam je hobi unutar tehničke kulture kojim se bavi oko šest miliona ljudi širom sveta.Radio-amateri su do sada široj javnosti bili poznati uglavnom po svome učešću u prenosu humanitarnih poruka tokom elementarnih nepogoda, zatim tokom rata na prostorima bivše SFRJ, a malo je poznato da su radio-amateri iz Srbije poznati u svetskoj radio-amaterskoj javnosti po kvalitetu svoga rada i postignutim rezultatima.

M.M.