RADIONICA ZA STUDENTE: Traženje posla je posao

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“, juče je održana radionicu „Traženje posla je posao“. Radionicu je održala Izabela Kiš, sekretarka Zrenjaninskog poslovnog kruga – ZREPOK-a.

– Ovu radionicu smo organizovali kao deo projekta „Letnja stručna praksa“ – kaže Izabela Kiš. – Imali smo dva cilja: da studente pripremimo za praksu i za proces koji sledi nakon prijave: selekcija kandidata, prvi razgovor sa studentima, ali i da objasnimo studentima kako se piše dobar si-vi, motivaciono pismo, odnosno da se pripreme za posao koji sledi posle studija, a to je traženje posla.

Kako izgleda jedan tipičan razgovor za posao, studentima je objasnio Steva Kočalka, predsednik ZREPOK-a i direktor Valora” i ispričao šta je njemu bitno kod kandidata. Što se tiče biografije, Kočalka je rekao da je njemu najvažnije iskustvo (odnosno, svaki angažman, uključujući i volontiranje). Takođe, studentima je predočeno da su odgovornost, posvećenost, inicijativa i sistematičnost, osobine koje poslodavci cene kod zaposlenih, ali studenata koji dolaze na letnju stručnu praksu.
M.B.