RCR „BANAT“ U PROJEKTU PREKOGRANIČNE SARADNJE: Cilj je bolja povezanost Banata

Privode se kraju radovi na modernizaciji graničnog prelaza Nakovo i izgradnji dvosmerne biciklističke staze od Kikinde do granice sa Rumunijom (državni put br. 15-B), dužine 7,8 kilometara, u okviru projekta IBC („Unapređenje povezanosti Banata“) prekogranične saradnje Srbije i Rumunije. 
Izvedenim radovima na graničnom prelazu Nakovo sa Rumunijom stvoreni su neophodni tehnički uslovi, kao i bezbednosno-kontrolni standardi kakvi već postoje sa rumunske strane granice. Tako su izgrađeni nadstrešnica nad kontrolnim prostorom, dodatne kontrolne kabine, kao i elektronske rampe za svaku saobraćanu traku, video nadzor i svetlosna signalizacija. Takođe su izgrađeni i toaleti za putnike, prostor gde će biti omugućen rad šaltera pošte, banke, špedicije itd. Time su stvoreni tehnički uslovi za promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Očekuje se da granični prelaz Nakova – Lunga dobije saglasnost za dvadesetčetvoročasovni rad. Nosilac investitorskih prava, odnosno finansijer radova je Grad Kikinda, koji je za ove potrebe obezbedio nešto više od osamdeset sedam i po miliona dinara (87.751.153,91 dinara).
Istovremeno Javno preduzeće „Putevi Srbije“, kao vodeći partner na projektu IBC, završava izgradnju dvosmerne biciklističke staze na desnoj strani državnog puta (br. 15 I-B) u zoni Kikinda – Nakovo, u dužini od 7.821 metar. Vrednost ovih radova je 71.899.775 dinara (612.100,57 evra). Pored toga što će novoizgređena staza omogućiti lakšu i bezbedniju vožnju biciklista, ona će dodatno ojačati poziciju Kikinde na evropskom biciklističkom koridoru Eurovelo 13 – „Ruta Gvozdene zavese“.


Podršku boljoj saradnji između Rumunije i Srbije, kao i razmeni ljudi, dobara i usluga, daće i Kancelarija za informisanje i promociju prekogranične ekonomske saradnje sa sedištem u Kikindi, osnovana u okviru ovog projekta.
Projekat „Unapređenje povezanosti Banata“ realizuju JP „Putevi Srbije“ kao vodeći partner, zatim Grad Kikinda, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) „Banat“ kao partneri u projektu. Cilj je da se postigne bolja povezanost u prekograničnoj oblasti kroz poboljšanje javnog transporta i usluga mobilnosti. Ovaj program Evropske unije počeo je avgusta 2017, a trajaće do avgusta 2019. godine. Njegova ukupna vrednost je 1.813.477 evra, uz doprinos Grada Kikinde pri izvođenju radova na graničnom prelazu Nakovo.

L.Z.