REDOVNI LEKARSKI PREGLEDI SPREČAVAJU TRAGEDIJE NA TERENIMA

Zdravlje sportista nema cenu

Kada se fudbaler reprezentacije Danske Kristijan Erikson srušio na terenu, svi na stadionu, kao i milioni gledalaca koji su pratili prvenstvo Evrope, strepeli su od najgoreg. Da nije bilo brze i stručne reakcije lekara i saigrača, taj šampionat ostao bi upamćen po velikoj tragediji.
Nesreće se, nažalost, dešavaju i na utakmicama u Srbiji, u takozvanim nižim ligama, ali i na takmičenjima mlađih kategorija. Jedan od poslednjih primera je smrt dečaka koji je igrajući za FK Rad iz Barajeva preminuo na utakmici. Primera ima mnogo, i to ne samo u fudbalu. Kada se tako nešto dogodi, svi ukazuju na važnost lekarskih pregleda.


Svi koji se bave sportom, rekreativno ili profesionalno, treba da se kontrolišu kod sportskog lekara, savetuje dr Ivan Lukić, vlasnik specijalističke ordinacije medicine sporta „Sportrehamedika”.
– Redovan pregled propisan je i Zakonom o sportu koji predviđa i kazne za one koji ga ne poštuju. Ali, kao da ni to nije dovoljno da se rukovodstva pojedinih klubova, neki treneri i sportisti dozovu pameti i da tu obavezu ozbiljno shvate. Ni urađen pregled nije apsolutna sigurnost da ne može da dođe do tragedije, jer teže virusne infekcije mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme. Zato posle neke takve bolesti sportisti obavezno treba da urade vandredni lekarski pregled – ističe dr Ivan Lukić.
Propisi postoje, ali kao i u svakoj oblasti, nađu se i oni koji ih krše. Upućeni pričaju da pojedini klubovi, kako bi uštedeli, takmičare ne vode u ambulante sportske medicine, već kod onih koji za nešto manje novca (bez prethodnog pregleda) lupe pečat na sportske legitimacije.
– Veliku odgovornost imaju ljudi koji vode klubove. Nije primereno reći, ali neko zbog izbegavanja pregleda koji košta kao dve, tri kutije cigareta rizikuje svoju glavu, imovinu, ugled, a najviše zdravlje i život mladog sportiste koji možda nije ni svestan šta može da mu se dogodi. Krajnje je vreme da svi ozbiljno shvate koliko je važno da kompletan sistematski pregled uradi stručna osoba – rekao je dr Lukić.
Momčilo Sučević je više od 15 godina u sportu, osnivač je dva kluba, bio je i trener, a danas je predsednik ŽFK Stajićevo. Ističe da njegov sportski kolektiv nije od onih koji štedi na lekarskim pregledima.
– Naše igračice idu kod sportskog lekara na svakih šest meseci. Znam da ima načina da se pečat dobije i bez pregleda, ali to nije u redu. Mi se trudimo da našim fudbalerkama obezbedimo ne samo redovne kontrole, nego i dodatnu zdravstvenu podršku kada su povređene ili su u procesu oporavka – naglašava Sučević.
Osim osnovnih, postoje i posebni, prošireni pregledi i laboratorijska ispitivanja za određene sportiste, kao i za mlađe takmičare koji nastupaju u starijim uzrasnim selekcijama.
D. Petrović