REGIONALNI CENTAR ZA DRUŠTVENO-EKONOMSKI RAZVOJ (RCR) BANAT PREDSTAVIO NOVI PROJEKAT: Šansa je u solarnim panelima

Fosilna goriva u velikoj meri koriste se u kotlarnicama i drugim postrojenjima za grejanje u našoj zemlji. Upravo su ovi energenti najveći zagađivači vazduha, a u poslednje vreme su i značajno poskupeli. Zato se sve češće ističe da je prelazak na obnovljive izvore energije (sunčeva svetlost, snaga vetra, geotermalne toplote) prioritet. O ideji da građani sami proizvode struju za svoje potrebe putem solarnih panela bilo je reči danas u gradskoj kući, kada je predstavljen novi projekat Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat (RCR) „Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup“.
Obnovljivi izvori energije jesu ovdašnji najveći i neiskorišćeni potencijal, istakao je dr Filip Kulić, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i ekspert na ovom projektu. Objasnio je da u tradicionalnom pristupu ditribucije električne energije postoje izvori i potrošači.

– Mi smo bili ti „klasični kupci“ i struju smo nabavljali i trošili kao i svaku robu. Mogućnošću da je sami proizvodimo napravili smo veliki napredak. Najbolji i najjednostavniji način za privatnu upotrebu jesu solarni paneli i tzv. prozjumer (prodavac‒konzumer) pristup ‒ naveo je prof. Kulić.
U ovom sistemu deo struje koja se proizvede potroši se u domaćinstvu, a preostali višak se prodaje kompaniji koja je može plasirati na tržište. U ovom slučaju to je Elektroprivreda (EPS). Naš sagovornik je istakao da su solarni paneli laki za montiranje i da nije potrebno veliko znanje da bi se napravila privatna elektrana.
‒ Solarni paneli rade dok ima sunca. Kada nisu pogodni meteorološki uslovi, onda miruju. Tada proizvođač svoje potrebe mora da zadovoljava iz mreže i tako postaje kupac. Na kraju meseca dobija obračun, gde se pravi razlika i vrši naplata ‒ istakao je prof. Kulić.

Projekat „Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup“ počeo je u junu i trajaće do januara 2023. Sprovodi se uz finansijsku podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i programa „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“. U Projekat su uključene pre svega lokalne samouprave kao nosioci energetske tranzicije, objašnjava operativni menadžer Darko Vukić. Ističe da su obuke prošli zaposleni u RCR Banat, kao i predstavnici lokalnih samouprava i institucija u Zrenjaninu, Kikindi i Novoj Crnji.

Domaćin konferencije bio je gradonačelnik Simo Salapura. Pored prof. Kulića i Darka Vukića  obratio se i Til Barmejer, direktor GIZ projekta.

M. Malbaški
Foto: Grad Zrenjanin

(Opširnije u štampanom izdanju)