REGIONALNI FESTIVAL DEČJIH HOROVA: Zrenjaninci apsolutni pobednici

Gradski dečji hor Kulturnog centra proglašen je za najbolji hor i apsolutnog pobednika dečjeg festivala FEDEHO. U pitanju je regionalni festival horova dece i mladih, koji je održan od 15. do 18. maja u Dečjem kulturnom centru Beograda.
Dirigentkinja Gradskog dečjeg hora mr Senka Milisavljević pažljivo je pripremila program za nastup. Prvu numeru otpevali su „a kapela“ (bez instrumentalne pratnje) i to je bila kompozicija Nikole Srbina „Blagosloven jesi Hriste Bože naš” (Tropar na Duhove). Za ovu izvedbu žiri je zrenjaninskim horistima dodelio i posebnu nagradu. Druga numera bila je „Đurđevdan” zrenjaninskog kompozitora Milete Grujića, na tekst takođe sugrađanke Marine S. Grujić, za koju je Gradski dečji hor nedavno snimio i spot. Treća kompozicija bila je zadata – „Ogrejala mesečina”, profesora i etnomuzikologa Dimitrija Golemovića, nastala od bugarske narodne pesme. Četvrta numera bila je iz Diznijevog crtanog filma „Mačke iz visokog društva” – „Svi bi hteli da su kao mi”, čiji je aranžman uradila profesorka i kompozitorka Dragana Damjan, a pesma je prilagođena klavirskom i izvođenju na flauti. Sve solo deonice izvela je zrenjaninska flautistkinja mr Vesna Vučurević, uz korepetitorku Tinu Nikolovski.
FEDEHO festival okuplja sve vrste horova od osnovnih i srednjih, muzičkih osnovnih i srednjih škola, crkvenih i horova pri državnim i privatnim institucijama. Ove godine nastupalo je 20 ansambala iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Kosovske Mitrovice, Kraljeva, Bačke Topole, Paraćina, Kule, Vršca, Pančeva, Kragujevca, Žitišta i Zrenjanina. Specijalni gost bio je hor iz Bara. Gradski dečiji hor Kulturnog centra će predstavljati Srbiju na jednom od koncerata međunarodne manifestacije „Radost Evrope”.